logo F1online.skF1online.sk

Russell chce dosiahnuť formulovú dlhovekosť. Pomáha mu aj Novak Djoković

George Russell
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala19. 8. 2024

Vo Formule 1 sa čoraz častejšie objavujú mimoriadne mladí piloti, ale vzhľadom na fyzické nároky na jazdcov sa v modernej ére prekvapivo predlžuje aj maximálny vek. George Russell je síce stále ešte veľmi mladý, no už teraz naznačuje, že by chcel napodobniť Fernanda Alonsa. Aby sa mu to podarilo, pracuje na tom už dnes a dokonca s pomocou tenisového kráľa Novaka Djokovića.

V rozhovore pre agentúru Reuters George Russell prezradil, že 37-ročného Djokovića pozná už niekoľko rokov, keď sa spoznali priamo v Monaku. Odvtedy sa delia o rady, tipy a triky ohľadom nielen fyzickej prípravy. Britský jazdec zároveň priznal, že v tomto smere tenisovú legendu a čerstvého olympijského víťaza obdivuje.

“Natrafil som naňho v posilňovni a domov sme šli spolu. Podelili sme sa o pár myšlienok,” hovorí o svojej známosti George Russell. “On bol predo mnou veľmi otvorený o veciach, ktoré skúša a čo v jeho prípade funguje. Skrátka sme sa bavili o mnohých nápadoch, fyzickej aj psychickej príprave.”

“Nechcem to veľmi šíriť, pretože to boli súkromné rozhovory, ale páči sa mi, ako sa neustále chce naučiť viac. Inšpiruje ma to, aby som sa učil viac o sebe, čo u mňa bude fungovať, čo funguje u ostatných a tiež posúval hranice,” pokračoval pilot Mercedesu.

Ako jazdec Formuly 1 by mal Russell čerpať informácie predovšetkým od takých es, akými sú Fernando Alonso či Lewis Hamilton, no ako sa hovorí, čím viac hláv, tým viac rozumu. Djoković sa takisto drží na vrchole už mnoho rokov, preto jeho tréningový plán môže obsahovať prvky, ktoré by pomohli aj jazdcom efjednotky.

“On vie veľa vecí, ktoré nepoznám ja, a naopak. Musíte prijímať všetky tieto nápady od najlepších ľudí z každej profesie a uvidíte, čo si z toho môžete odniesť,” ochotne sa púšťa do syntézy nazbieraných informácií Russell, ktorý chce v F1 pôsobiť ešte veľa rokov. “Cítim sa byť fit, zdravý a v tejto chvíli ako 26-ročný aj na skvelom mieste. Musím sa však postarať o to, aby som bol fit, zdravý a motivovaný aj o desať, pätnásť, a ktovie, možno aj o dvadsať rokov. Teraz sa na tom snažím pracovať.”

Mimochodom, Georgea Russella sme aj s jeho priateľkou mohli vidieť na júlovom Wimbledone, kde Djoković našiel premožiteľa až vo finále v osobe Carlosa Alcaraza. Na olympijskom turnaji to však Španielovi vrátil.

Čo hovorí na tenis Russell? “Milujem tenis, tento šport sledujem azda najradšej. Nehrávam tenis, ale pred hráčmi mám obrovský rešpekt. Pre týchto tenistov je ich telo ako pre nás monopost. U nás je to človek a stroj, oni sú v tom však sami, takže fyzická kondícia, tréning, chladenie sa, hydratácia, výživa — toto všetko predstavuje palivo, ktoré my dávame do auta, alebo aerodynamiku.”

Súvisiace články

Diskusia