logo F1online.skF1online.sk

Aston Martin je pre Neweyho najlepšou voľbou, uvažuje Damon Hill

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 8. 2024

September sa blíži a s ním by malo prísť aj jedno očakávané tlačové vyhlásenie o budúcnosti Adriana Neweyho. Kam legendárny konštruktér zamieri? Už sme počuli viacero zákulisných informácií na túto tému a najnovšie aj názor Neweyho známeho Damona Hilla: Bývalému technickému riaditeľovi Red Bullu by vraj mohol skvele vyhovovať Aston Martin.

O služby Adriana Neweyho mal záujem celý padok, ale len pre pár tímov má zmysel angažovať konštruktéra takého kalibru. “Ktokoľvek bude chcieť získať Adriana, bude musieť mať obrovské zdroje. V opačnom prípade Neweyho talent vyjde navnivoč,” zdôraznil pred pár týždňami bývalý pretekár Martin Brundle.

Damon Hill, jeho kolega zo Sky Sports, v podcaste F1 Nation pomenoval štyri tímy, ktoré mohli reálne pomýšľať na to, že z Neweyho spravia svojho superkonzultanta, resp. technického riaditeľa. “Zo všetkých tímov, ktoré oňho mali záujem a ktoré mali možnosť ho získať, sa v hre mohli ocitnúť McLaren, Ferrari a Mercedes.”

Ak máme veriť zákulisným informáciám, Ferrari nepristúpilo na Neweyho podmienky. McLarenu sa zas veľmi dobre darí a pokúsiť sa prepísať víťazný recept by mohlo narobiť viac škody ako úžitku. “Myslím si, že vo Ferrari to trochu vyšumelo, nuž a v McLarene to už teraz veľmi dobre funguje. Mohla by to byť chyba teraz do tímu prizvať niekoho ako Adrian.”

Najlepšou voľbou je tak iný tím. “Aston Martin má potenciál na rast, potrebné zdroje a nevyužitý potenciál. Adrian by v tomto smere mohol byť veľmi užitočný,” poznamenal Hill a pripomenul, že Aston Martin môže mať preňho pripravené aj inú motiváciu. “K tomu sa môžu pridružiť ďalšie vedľajšie projekty, ktoré by ho mohli lákať.” Aston Martin má totiž namierené do Le Mans práve s Neweyho superšportom Valkyrie.

Má však majster sveta z roku 1996 nejaké zákulisné informácie, na ktorých tieto svoje názory zakladá? Hill upresnil, že ničím takým nedisponuje, no “nezávislý zdroj”, ktorý vraj nepatrí do okruhu Neweyho priateľov, mu prezradil, že “na tomto fronte sa už niečo chystá”. Zdá sa, že v septembri by sme sa skutočne mohli dočkať odpovede na túto hádanku.

Od budúceho roka čaká Neweyho nová výzva, to je už teraz jasné. “Keď do tímu prizvete nového človeka, alebo prídete do iného prostredia, najskôr potrebujete všetkých spoznať. Musíte zistiť, ako pracujú. Je to náročná úloha. On však môže mať v sebe ešte ďalších desať rokov, hoci, ako povedal, je trochu unavený. Je to stresujúce, pretože je taký súťaživý. Bude na seba vyvíjať tlak, no takto môžete pokračovať len určitý čas.” Je preto možné, že Newey podpísal, resp. čoskoro podpíše svoj posledný kontrakt vo Formule 1.

Súvisiace články

Diskusia