logo F1online.skF1online.sk

Podľa Briatoreho je jazdecká otázka menej dôležitá, sľubuje pódiá do dvoch rokov

Flavio Briatore
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2024

Flavio Briatore sa s veľkou pompou vrátil do Formuly 1 ako „superporadca“ prezidenta Renaultu Lucu de Mea. Aj keď oficiálne nie je vo výkonnej funkcii, je úplne zrejmé, kto v Alpine skutočne šéfuje. Flavio ako vždy myslí vo veľkom a sľubuje veľké veci.

Jedným z problémov talianskeho manažéra je aj jazdecká otázka. Esteban Ocon opustil tím a Pierre Gasly podpísal predĺženie zmluvy. Alpine mu tak musí nájsť tímového kolegu. Aj keď Flavio Briatore tvrdí, že jazdecká otázka nie je v súčasnosti najdôležitejšia, máme spoľahlivé informácie, že napriek tomu sa za nemalé peniaze pokúšal zlanáriť Carlosa Sainza.

Španielsky pretekár však ponuku slušne odmietol a radšej uprednostnil Williams, čo je celkom dobré svedectvo situácie vo francúzskom tíme, ktorú celkom trefne zhodnotil aj sám Flavio. „V súčasnosti potrebujeme dať tím dokopy po obchodnej, technickej a manažérskej stránke,“ prehlásil Briatore v podcaste Formula For Success. „Jazdci nám v súčasnosti neprinesú žiadny rozdiel. O rozdiel sa postarajú až v rokoch 2026, 2027 alebo 2028. Až keď máte dobré auto, potrebujete aj dobrého jazdca.“

„Ak auto nepodáva adekvátne výkony, našou úlohou v tejto chvíli je sa uistiť, že investujeme všetku energiu do technickej stránky, aby monopost Alpinu vyzeral stále lepšie a lepšie. Verím, že v roku 2026 uvidíme nový Alpine,“ dodal Briatore.

Čo to však znamená? Veď tento tím sa trápi prakticky už od návratu továrenskej stajne Renault do Formuly 1. Za celé tie roky sa môže pochváliť len čiastkovými úspechmi. Okrem toho sa stále vážnejšie špekuluje o ukončení motorového programu a prechode na zákaznícke pohonné jednotky Mercedes. Všetko teda nasvedčuje tomu, že z Alpinu sa stane obchodné cvičenie a z jeho monopostov pojazdný billboard.

Briatore však trvá na tom, že to s tímom, s ktorým pred dvadsiatimi rokmi útočil na titul, myslí vážne. „Máme nového šéfa tímu. Máme Lucu de Mea, mňa a Oliver je šéf tímu. Takto fungujeme,“ povedal Flavio, ktorý už tradične myslí absolútne vo veľkom.

„Stačia mi dva roky a sľubujem vám, že o dva roky budeme na pódiu. V roku 2027 uvidíte Alpine na pódiu,“ sľubuje 74-ročný Talian.

Súvisiace články

Diskusia