logo F1online.skF1online.sk

Keď bude Cunoda takto pokračovať, dostane šancu v Red Bulle, tvrdí Bayer

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2024

Je zaujímavé sledovať, ako sa za posledné roky vyvinula politika Red Bullu pri voľbe jazdcov. Niektorí urobili viac ako Sergio Pérez a predsa ich vyhodili, iní urobili menej než Júki Cunoda a predsa dostali šancu v hlavnom tíme. Na japonskom pretekárovi bolo na jar a v lete cítiť, že odmietnutie Red Bullu ho dosť sklamalo, ale podľa generálneho riaditeľa jeho tímu Petra Bayera sa šance ešte môže dočkať.

Daniel Ricciardo dostal jedinečnú príležitosť. Keď sa vlani v lete vrátil do Formuly 1 s AlphaTauri, mal pred sebou vyhliadku na návrat do Red Bullu, ktorý vtedy ponúkal najrýchlejšie auto na štartovom rošte. V Holandsku však prišlo zranenie a v tomto roku podával Austrálčan veľmi nevyrovnané výkony.

Naopak, Júki Cunoda všetkých príjemne prekvapil, ťahal tím a zbieral body, ale od Red Bullu si nevyslúžil takmer žiadnu pozornosť. Tím sa rozhodol pokračovať so Sergiom Pérezom, čo by bolo ešte v poriadku, ale Christian Horner dal niekoľkokrát ostentatívne najavo, že s Júkim sa do hlavného tímu nepočíta, čo viedlo japonského mladíka k niekoľkým trochu frustrovaným komentárom.

Generálny riaditeľ VCARB Peter Bayer však hovorí, že Cunoda stále má šancu sa dostať do Red Bullu. „Sám Helmut Marko povedal pre nemecké médiá, že jedna lastovička leto nerobí. To znamená, že ak Júki bude konzistentne pokračovať na tejto úrovni, bude sa o ňom uvažovať ako o jazdcovi Red Bull Racing,“ vyhlásil Bayer pre Motorsport.com.

„To je naša hlavná úloha a misia, ktorú nám zverili akcionári. To môže znamenať, že potrebuje ďalšiu sezónu po boku silného Daniela. Nakoniec môžu povedať, že je pripravený a my si pohovoríme s Liamom Lawsonom. Neponáhľame sa, hoci si to veľa ľudí myslí. Všetky možnosti máme naďalej vo svojich rukách,“ dodal Bayer.

Pokroky a zlepšenie Cunodu vyzdvihol aj šéf tímu Laurent Mekies, ktorý označil zlepšenie svojho zverenca za „fenomenálne“. Vyzdvihol pritom aj skutočnosť, že ako pilot má len tie najvyššie ambície. „Očakávate veľké veci od mladého jazdca medzi jeho prvou a druhou sezónou, možno aj medzi druhou a treťou, ale rozhodne neočakávate taký veľký skok medzi jeho treťou a štvrtou sezónou. Áno, Júki je rýchlejší; áno je pokojnejší; a áno, lepšie spolupracuje s tímom a ponúka lepšiu spätnú väzbu,“ vyhlásil Mekies.

„Myslím to vážne. Júki je meradlom od prvého výjazdu z garáže, zajazdí jedno rýchle kolo v prvom tréningu a bum! Hneď je vo forme. Júki je pilotom Red Bullu a musí mať ambíciu na posun do hlavného tímu. Keby ju nemal, niečo by nebolo v poriadku,“ skonštatoval šéf RB.

Aj keď sa sedačka v Red Bulle po boku Maxa Verstappena ukazuje ako prekliata, Cunoda nemôže mať inú ambíciu ako postup nahor. Aj keď to Gasly, Albon a Pérez nezvládli, on musí veriť, že to zvládne – podobne tak Ricciardo či Lawson.

„Dúfam a verím, že jazdiť v tom aute a vyhrávať preteky chce viac než čokoľvek iné. Snažíme sa mu pomôcť pri jeho vývoji. To je naša úloha. Rád s nami predĺžil zmluvu na rok 2025? Áno, ale je to otázka aj naňho, pretože nám hovorí, že je nesmierne ambiciózny, vidí veľké ambície tímu a naše spojenie funguje. Pomáhame mu pri vývoji a on nám to opláca výkonmi na vysokej úrovni,“ povedal Mekies.

Súvisiace články

Diskusia