logo F1online.skF1online.sk

Kravitz o Neweym: Možno je Taliansko na jeho vek priďaleko

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2024

September by mal byť mesiacom veľkých noviniek. Očakávame potvrdenie jazdeckej zostavy v Mercedese, správy o ďalšom osude Liama Lawsona a Daniela Ricciarda, ale hlavne novinky o ďalších plánoch Adriana Neweyho. Špekulácie naznačujú, že jeho novým pôsobiskom bude Aston Martin, ale musíme si počkať na oficiálne správy.

Geniálny konštruktér na jar šokoval formulovú verejnosť, keď sa rozhodol pre odchod z Red Bullu po osemnástich rokoch. Dlho to vyzeralo, že Milton Keynes sa stane jeho zasnúbenou zemou a po problémoch s Frankom Williamsom i Ronom Dennisom našiel to správne pracovné prostredie. Aj on však potreboval zmenu a rozhodol sa odísť.

Kariéru však neukončil a rozhodol sa hľadať novú výzvu. Od začiatku vyzeralo Ferrari ako jednoznačná voľba, ale prvotné špekulácie veľmi rýchlo ochladli. Veľký záujem prejavil Aston Martin a podľa talianskych zdrojov zamieri práve tam. V podcaste televízie Sky vyhodnotil aktuálnu situáciu aj známy reportér Ted Kravitz.

„Povedal som to už niekoľkokrát a opäť to zopakujem, ak pracujete v továrni Red Bullu, nechcete počuť tieto dve slová: Adrian odchádza! Dokážete si predstaviť vplyv týchto slov?“ položil redaktor britskej televízie rečnícku otázku. „Posledné špekulácie hovoria, že podpísal s Aston Martinom a novinky budú oznámené po letnej prestávke – uvidíme, či je to pravda.“

Prečo práve tam? Skutočnú odpoveď na túto otázku sa dozvieme možno až po rokoch, ale ani na prvý pohľad nie je ťažké odhadnúť, aké sú jeho motívy. „Samozrejme, finančné okolnosti sú dôležité a chcete vedieť, ako veľmi si vás tím váži. Keď preň vyhráte tituly, táto hodnota sa vám vráti. Myslím si však, že dôležitejší sú jeho spolupracovníci, pracovné prostredie a miesto zamestnania,“ povedal Kravitz. „Pozrite sa na investície Aston Martinu, pozrite sa na ich továreň, už majú Dana Fallowsa, s ktorým Adrian úspešne spolupracoval v Red Bulle.“

Ak sa to naplní a Newey skutočne zakotví v Aston Martine, prvá otázka nebude: „Prečo Aston?“, ale: „Prečo nie Ferrari?“ Zdalo sa, že všetko je skvele načasované, do Maranella mieri Lewis Hamilton za svojím bývalým šéfom Fredom Vasseurom. Prečo by sa nedohodli s Neweym?

„Možno by sťahovanie do Talianska bolo v jeho veku príliš náročné. Možno sa nechce sťahovať,“ uvažuje Kravitz. „Možno by sa do Talianska nemusel sťahovať, ale čo keď to od neho chceli?“

„V každom prípade sa sen o spojení s Lewisom Hamiltonom zdá byť v tejto chvíli vzdialenejší než kedykoľvek predtým. V ponuke teda zostal McLaren, ale ako som už povedal v minulých podcastoch, prečo by sa vracal? Do Mercedesu by možno nezapadol, keďže tam už majú Jamesa Allisona. A vo Williamse ho možno čaká príliš veľa práce,“ aplikoval vylučovaciu metódu pri hodnotení Neweyho možností Kravitz.

Súvisiace články

Diskusia