logo F1online.sk

Schumacher platil mechanikom bonusy zo svojho, tvrdí Permane

Michael Schumacher, Jordan 1991
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala24. 11. 2020

Alan Permane počas svojej kariéry pracoval s viacerými skvelými jazdcami, či už to boli Nelson Piquet, Gerhard Berger, Fernando Alonso alebo Kimi Räikkönen. Výnimočný dojem však v ňom zanechala iná legenda: Michael Schumacher.

Dnes športový riaditeľ Renaultu Alan Permane začal pracovať v Enstone v roku 1989, a to pre bývalý Benetton. V ňom napokon Michael Schumacher získal svoje prvé dva tituly, a Permane bol pri tom. “Vtedy som pracoval na jeho aute. Ku nám všetkým bol veľmi milý,” spomína v podcaste Beyond the Grid.

Schumacher bol v mnohých smeroch priekopníkom, vo všeobecnosti sa považuje napríklad za človeka, ktorý odštartoval éru tvrdej fyzickej prípravy jazdcov. Bol skvelým pilotom, dobre analyzoval situáciu aj dáta, no nezabúdal ani na činnosti, ktoré sa stopercentne netýkali jeho jazdenia.

Aj preto o ňom Alan Permane hovorí ako o jednom z prvých “všestranných pilotov” v dejinách Formuly 1. Jednou z jeho dôležitých vlastností bola schopnosť získať si tím na svoju stranu. A robil pre to maximum — každého z členov tímu poznal po mene, častokrát dokonca aj členov rodiny.

“Ja neviem, či sa hneď potom rozbehol do svojho motorhomu spraviť si poznámky, ale obyčajne vošiel do garáže a spýtal sa svojho tretieho mechanika, ako sa darí jeho synovi v škole,” pred časom prezradil Pat Symonds, ktorý so Schumacherom pracoval v rovnakom období ako Permane — počas jeho víťazných rokov v Benettone.

Schumacher v tom čase dokonca vymyslel systém odmeňovania mechanikov a inžinierov, ktorí pracovali na jeho aute. A vyplácal ich zo svojich vlastných peňazí. “Nebolo to veľa, ale ak získal dobrý výsledok, všetkým nám vyplatil bonus,” spomína Permane na ďalší zo Schumiho spôsobov, ako udržať mechanikov pri sebe. “On dával pozor na každého jedného z nás.”

A kým z televízie mnohí nadobudli dojem, že Schumacher je až arogantný, tí, ktorí s ním boli v úzkom kontakte, naňho spomínajú inak. “Môžete sa porozprávať aj s ľuďmi, ktorí boli v tých časoch zodpovední za iné veci — PR, tlačové, marketing. Všetci naňho spomínajú v dobrom. Bol to proste obrovský profesionál. Takéto aktivity boli tŕňom v oku mnohých jazdcov, ale Michael bol brilantný. On bol proste všestranný.”