logo F1online.skF1online.sk

Newey nepríde do McLarenu, potvrdil Brown

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2024

Rok 2024 sa vo Formule 1 nesie v znamení skvelých pretekov, vyrovnaného boja štyroch tímov a prestupov. Tie sa udiali nielen na jazdeckom, ale tiež na inžinierskom trhu. Aj keď sme už v tomto roku videli ošiaľ okolo Lewisa Hamiltona, prestup roka sa predsa len môže týkať Adriana Neweyho. Ten však podľa generálneho riaditeľa McLarenu Zaka Browna nezamieri do Wokingu.

Každý tím by si obvykle išiel ruky a nohy dolámať, aby takú dizajnérsku hviezdu získal do svojich radov. Talianske zdroje už informovali, že novým pôsobiskom geniálneho Angličana bude Aston Martin. Je zaujímavé, že v poslednom desaťročí by taký McLaren urobil čokoľvek, aby svoju kedysi veľkú zbraň získal späť. Ako sa však zdá, Newey sa dostal na trh v okamihu, keď jeho dobrý priateľ Zak Brown muža takého kalibru nepotrebuje.

„My Adriana nepodpíšeme,“ vyhlásil Kalifornčan v rozhovore pre BBC. „Som veľmi spokojný s naším tímom. Adrian je skvelý priateľ, obrovský talent so skvelým životopisom, ale nemôžem byť spokojnejší s tým, čo máme momentálne v našom tíme. Môžeme to dokázať. Som spokojný s naším pretekárskym tímom a pokúsime sa stať majstrami sveta s tým, čo máme momentálne k dispozícii.“

Ešte stále pritom nie je vylúčené, že McLaren to „môže dokázať“ už v tomto roku. Minimálne v Pohári konštruktérov to nevyzerá zle, hoci strata 42 bodov napohľad nie je malá, ale pri trápení Sergia Péreza a forme monopostu RB20 môžeme mať už čoskoro nového lídra šampionátu – prvýkrát po vyše dvoch rokoch.

„Bude to veľká výzva a podľa mňa uvidíme tvrdý boj medzi všetkými štyrmi najlepšími tímami. Uvidíte epické bitky. Osem jazdcov môže vyhrať v podstate na každej trati. Bude to vzrušujúce,“ sľubuje skúsený marketér Zak Brown.

McLaren toho v tejto sezóne nemálo pokazil, ale stále platí, že tento tím je jedno z najväčších a najsympatickejších prekvapení. Kto by to bol povedal, že dokáže vyzvať na súboj vlani v podstate neporaziteľný Red Bull a mohutne doťahovať jeho náskok? Zak Brown by to vraj nepovedal.

„Keby som tu sedel a povedal, že nie som prekvapený, bolo by to neúprimné. Red Bull mal obrovský náskok a Mercedes bol v minulosti nesmierne dominantný. Myslel som si, že sa budeme ďalej doťahovať, ale povedal by som, že počas letnej prestávky budeme jedno double od prvého miesta v šampionáte?“ položil Brown rečnícku otázku.

„Nemyslím si, že sa nám to podarí už na ďalších pretekoch, ale keď budeme pokračovať na rovnakej trajektórii ako v posledných siedmich alebo ôsmich veľkých cenách, tak to do konca sezóny dokážeme. Myslel som si, že do roku 2025 by sa nám to mohlo podariť, ale nie už v roku 2024. Rozhodne sa však nesťažujem,“ dodal Brown.

Súvisiace články

Diskusia