logo F1online.sk

Horner: Vďaka Neweymu nás začali brať vážne. Dovtedy sme boli párty-tím

Adrian Newey
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala22. 11. 2020

Rakúsky tím s názvom Red Bull sa prvýkrát objavil na okruhoch F1 v roku 2005, keď odkúpil známy Jaguar. Podľa Christiana Hornera tento novovzniknutý celok konkurencia nebrala veľmi vážne. Minimálne nie do chvíle, kým sa k Red Bullu nepripojil legendárny konštruktér Adrian Newey.

“Nemali sme stanovené žiadne konkrétne ciele okrem toho, že chceme byť čím skôr konkurencieschopní,” spomína Christian Horner pri príležitosti 300. veľkej ceny tímu v podcaste Talking Bull. “Dietrich Mateschitz, majiteľ Red Bullu, má veľkú vášeň pre tento šport. Predtým už sponzoroval nejaké tímy, vlastnil podiely v Sauberi, ale toto bolo prvýkrát, čo mal pod kontrolou celý tím a aj ho vlastnil.”

“Povzbudzoval nás k tomu, aby sme si osvojili filozofiu Red Bullu — nebáť sa robiť veci inak a popri tom sa aj zabávať,” pokračuje Brit, ktorého tím si vzal slová majiteľa k srdcu. “Myslím si, že v začiatkoch sme mali reputáciu párty-tímu, pretože sme v garáži vždy púšťali hlasnú hudbu, organizovali sme všakovaké aktivity a keď veľká cena zavítala do mesta, vždy sme mali veľkú párty.”

“Podľa mňa nás ľudia nebrali veľmi vážne. Rozmýšľali o nás v tom kontexte, že všetci chcú len získať vstupenku na párty Red Bullu. To býval jeden z cieľov víkendu. Pod tým všetkým však bolo ozajstné odhodlanie zostaviť najlepší pretekársky tím, aký sa len dalo.”

Všetko sa zmenilo v roku 2006. Konštruktér, ktorého monoposty boli častokrát najlepšie v štartovom poli, si zrazu osedlal červeného býka. O skvelé výsledky, ktoré začali ku koncu desaťročia pribúdať, sa pričinilo viacero ľudí, ale nikto nezmazal nálepku bláznivého párty-tímu lepšie než Newey.

“Akonáhle sa k nám pripojil Adrian, ľudia nás začali brať vážne,” prikyvuje Horner. “Povedali si, že ak najúspešnejší konštruktér všetkých čias odišiel z McLarenu, ktorý pre spoľahlivostné problémy len tesne prišiel o oba šampionáty, tak sa u nás musí kuť niečo veľmi dobré.”

“Tým, že sme mali pri sebe Adriana, sa veci začali otáčať. Z párty-tímu na nás ľudia zrazu začali hľadieť štýlom — páni, títo chlapci to myslia naozaj vážne,” doplnil.