logo F1online.skF1online.sk

V lete si sadneme s Landom a budeme hovoriť aj o štartoch, sľubuje Stella

Po štarte VC Belgicka 2024, monoposty zozadu a Lando Norris v štrku
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 8. 2024

McLaren v tomto roku ohromil motoristickú verejnosť a získal si obrovské sympatie. Vo Formule 1 ste však len takí dobrí, aké dobré boli vaše posledné preteky. To v tomto roku na vlastnej koži pocítili aj chlapci z Wokingu, ktorí pri odchode na dovolenky mávali do diaľky desiatkam stratených bodov v prvej polovici sezóny. Dôležité je sa poučiť a Andrea Stella sľubuje, že v lete bude mať s jazdcami dostatok času na analýzy.

Lando Norris po štarte z pole position ani raz neviedol na konci prvého kola. Bohužiaľ, bol to nielen McLaren, ale aj jeho piloti, ktorí sa na prvú polovicu roka pozerajú ako na obdobie nevyužitých príležitostí.

Zdá sa, že Landa obzvlášť trápia štarty a ani preteky v Spa neboli výnimkou. Britský pretekár potrebuje strhnúť momentum opäť na svoju stranu a návrat z dovoleniek predstavuje ideálnu príležitosť na reštart. Okrem oddychu však v McLarene budú v nasledujúcich týždňoch aj pracovať.

„V prvom rade treba povedať, že v takýchto situáciách ide o veľmi drobné rozdiely,“ povedal boss stajne Andrea Stella. „Myslím si, že Landa na štarte v Belgicku trochu vyrušilo dianie na vnútornej strane a ocitol sa mimo trate.“

„S Landom pracujeme rovnako ako s Oscarom, snažíme sa nájsť a preskúmať všetky príležitosti na zlepšenie po individuálnej stránke, ale tiež hľadáme možnosti, ako zlepšiť kooperáciu. Určite môžeme preskúmať prejavy týchto nevyužitých príležitostí,“ pokračoval taliansky inžinier.

„Napríklad v prípade Landa sa zdá, že zo štatistického hľadiska sa objavilo viacero nevyužitých príležitostí v úvodných fázach pretekov. Musíme skontrolovať, či nájdeme nejakú súvislosť, alebo išlo len o náhodu. Ako každý športovec alebo jazdec bude Lando – s podporou tímu – premýšľať, čo môže zlepšiť, aby lepšie využil dobrú prácu tímu,“ dodal Stella.

Aj keď Oscar Piastri skončil po diskvalifikácii Georgea Russella nakoniec na druhom mieste, belgický víkend bol pre McLaren ďalší z radu nevydarených. Tím sa snažil optimalizovať svoje nastavenie na preteky, ale tie nakoniec priniesli dve veľké a nepríjemné prekvapenia v podobe malej degradácie pneumatík a oveľa zložitejšieho predbiehania.

„Trochu nás prekvapilo, že sa nedalo predbiehať. Verstappen okrem toho v poslednom stinte udržal pri živote stredne tvrdé pneumatiky, čo nikto iný nezvládol. Očakávali sme, že tieto gumy nevydržia a dokážeme ho predbehnúť, ale to sa nestalo,“ povedal Stella.

Súvisiace články

Diskusia