logo F1online.skF1online.sk

Pérez absolútne skolaboval, vyhlásil Marko

Sergio Pérez a Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 7. 2024

Aký bude osud Sergia Péreza? Zdalo sa, že sobotné tretie miesto v kvalifikácii – a druhé na štarte – mu môže zachrániť krk. Paradoxne mu však zrejme spôsobilo ešte väčšie škody. V pretekoch totiž bola vystavená celému svetu na obdiv jeho nedostatočná rýchlosť. Pád z druhého miesta na ôsme – a po diskvalifikácii Russella na siedme – v plnej nahote ukázal, že problémy Sergia Péreza nemajú jednoduché riešenie. Poradca Red Bullu Helmut Marko tak nemohol hodnotiť svojho pilota inak ako kriticky.

Toto mala byť Pérezova chvíľa, mohol zahviezdiť, vziať body McLarenu a možno si aj zabezpečiť svoju ďalšiu budúcnosť v Red Bulle. Checo však padal poradím ako kameň. V prvom stinte sa ešte držal na druhom mieste a zdržiaval za sebou Piastriho, Russella a ďalších, ale keď sa po prvých zastávkach v boxoch pole roztiahlo, postupne si ho „rozobrali“ všetci súperi za ním.

Ideálny príklad nájdeme v našom pretekovom centre. Pérez bol taký hrozný, že strácal dokonca aj na Georgea Russella na beznádejne opotrebovaných pneumatikách. Russell zastavil prvý a poslednýkrát v 10. kole, Pérez druhý a poslednýkrát v 21. kole, ale napriek čerstvejším pneumatikám a voľnej trati pred sebou strácal čas.

Všetky štatistiky a dáta môžete preskúmať sami a porovnať si akýchkoľvek pilotov na tomto odkaze.

Pérez opäť zaostával a Helmut Marko si pred tým opäť odmietal zakrývať oči. Poradca Red Bullu už avizoval, že po pretekoch v Belgicku letí do Milton Keynes a prehodnotí jazdeckú otázku s Christianom Hornerom. Šéf stajne Mexičana neochvejne obraňoval, ale jeho tím v Belgicku opäť stratil nemálo bodov na McLaren, ktorý pritom zažil ďalší nevydarený víkend a rozhodne sa mu nepodarilo maximalizovať bodový zisk.

„Sergio mal po štarte z druhého miesta príležitosť na dobrý výsledok. Bohužiaľ, to sa mu nepodarilo, najmä v poslednom stinte absolútne skolaboval, keď začal jazdiť časy 1:48 na kolo. Po kvalifikácii to vyzeralo pozitívne, ale, bohužiaľ, do pretekov sa to už neprenieslo,“ povedal Marko pre nemeckú Sky.

Po takomto hodnotení sa nedá neopýtať na inkriminované pondelkové stretnutie s Hornerom. V kuloároch sa už špekuluje, že v týždni po Veľkej cene Belgicka si Liam Lawson a Daniel Ricciardo dajú v Imole drobný rozstrel v monoposte RB18 z roku 2022. Je to pravda? Nuž, súčasná situácia je hotovou poživňou pre mediálne špekulácie, takže až čas ukáže.

„Prehodnotíme celkovú situáciu s ohľadom na rok 2025. Máme niekoľko jazdcov a máme koncept. Samozrejme, pre Sergia je dôležitý každý výsledok. Pád z druhého miesta na ôsme však rozhodne nie je priebeh, aký sme očakávali,“ vyhlásil Marko.

Posledné víťazstvo Sergia Péreza sa datuje ešte do vlaňajšej Veľkej ceny Azerbajdžanu. Vtedy sa vo veľkom písalo o možnom titulovom boji medzi pilotmi Red Bullu, ale to je dnes už dávno zabudnutá história. Pérezove výkony v poslednom roku prudko zaostali za očakávaniami a teraz čelí bezprostrednej hrozbe okamžitej výpovede.

Mexičan vskutku nemá na ružiach ustlané a v podstate každý víkend musí odpovedať na otázky ohľadne svojej budúcnosti. V Belgicku ho to už prestalo baviť a vyhlásil, že nebude reagovať. „V tíme nás čaká veľa práce, musíme sa koncentrovať na veľa vecí. Nemôžeme plytvať energiou na tieto špekulácie. Toto je poslednýkrát, čo hovorím o svojej budúcnosti. Aby v tom mali všetci jasno: Už o tom nebudem hovoriť. Nebudem viac odpovedať na otázky o mojej budúcnosti,“ vyhlásil Pérez.

Súvisiace články

Diskusia