logo F1online.sk

Stroll asi ani nezaspí, vychválil ho sám Jacques Villeneuve!

Lance Stroll
© BWT Racing Point F1 Team
Milan Kubala
Milan Kubala18. 11. 2020

Hoci si Stroll z Turecka odniesol len dva body a odchádzal z neho veľmi sklamaný, víkend ako celok mu vyšiel. Ukázal, že vo Formule 1 nie je len kvôli miliónom svojho otca. Nuž a keď Strollove výkony vyzdvihol aj jeho dvorný kritik Jacques Villeneuve, bolo jasné, že mladý Kanaďan odviedol kus dobrej roboty.

Z “najhoršieho mladíka”, aký kedy pretekal vo Formule 1 — ako ho pred pár rokmi Villeneuve počastoval —, sa stal jediný kanadský držiteľ pole position od čias nikoho iného ako Jacquesa Villeneuveho. To všetko v ťažkých podmienkach, pred ktorými malo rešpekt prakticky celé štartové pole.

A vynikajúco mal rozbehnutú i nedeľu, keď viedol až do 35. kola. Po zastávke v boxoch sa však jeho pneumatiky začali bleskovým tempom drobiť a už to nebolo ono. Inžinieri navyše po pretekoch objavili technickú poruchu na jeho prednom krídle, ktorá taktiež prispela k drobeniu.

“V kvalifikácii v Istanbule Lance odjazdil ohromujúce kolo a zaslúžil si pole position,” uznanlivo pokyvkával hlavou Villeneuve komentujúc pre taliansku Sky. “Na rozdiel od ostatných jazdcov on nerobil žiadne chyby.”

“Neviem, čo by som jeho výkonom mohol vytknúť. A toto nemalo nič spoločné so šťastím, bolo to o zručnostiach,” podotýka majster sveta z roku 1997. “Aj ostatní jazdci nasadili rovnakú stratégiu ako Lance, no u nikoho to neprebehlo tak bezchybne.”

Stroll je v padoku zaujímavou postavičkou. Medzi fanúšikmi nie je veľmi populárny a je vnímaný skôr ako protekčné dieťa, ktoré v efjednotke nemá čo hľadať. Keď však zaprší, ukazuje svoje kvality. Spomeňme si na mokrú kvalifikáciu VC Talianska 2017, na ktorej Williams dostal do druhého radu na štarte.

“Môžeme si všimnúť, že hlavne v náročných podmienkach sa Stroll prekonáva,” hovorí Villeneuve. “V Monze 2017 si na zradnej trati získal štvrtú priečku na štarte, v chaotickej VC Azerbajdžanu 2017 získal tretie miesto — ostatní lietali na trati z jednej strany na druhú. Chopil sa príležitosti aj v Monze 2020 a vybojoval tretie miesto. Je zrejmé, že sa v tých najnáročnejších podmienkach cíti veľmi dobre.”

Súvisiace články