logo F1online.sk

Vettela i Leclerca prekvapil kvalifikačný incident so žeriavom, Masi situáciu vysvetľuje

Max Verstappen za Sebastianom Vettelom
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király16. 11. 2020

V priebehu kvalifikácie na Veľkú cenu Turecka sme boli svedkami nepríjemnej udalosti. Na odstránenie uviaznutého Williamsu Nicholasa Latifiho, ktorý z trate vyletel v ôsmej zákrute, bol po skončení Q1 privolaný malý žeriav. No a o niekoľko okamihov, keď bol stále pred bariérami, kompetentní bez problémov odštartovali Q2.

Maršáli v tom okamihu síce mávali dvojitou žltou vlajkou, avšak bolo veľmi šmykľavo a do istej miery to pripomínalo situáciu, pri ktorej sa pred niekoľkými rokmi zranil Jules Bianchi a svojim zraneniam neskôr podľahol. Sebastian Vettel to označil za neprípustné a voči niečomu takému má „nulovú toleranciu“.

Podľa riaditeľa pretekov Michaela Masiho tu vzniklo nedorozumenie. On sám bol vraj uistený, že do okamihu, ako na dané miesto prídu autá, bude žeriav dávno preč. Ibaže napokon nebol.

„Všetko to bolo pomerne blízko k otvoru v bariérach a žeriav sa už pohol,“ obhajoval svoje rozhodnutie Michael Masi. „Boli sme ubezpečení, že miesto už bude čisté. No a keď som sa na všetko pozrel, tak som bol o tom aj presvedčený. Keď sa na to pozriem teraz spätne, tak by som konal inak, ale vzhľadom na dostupné informácie sme sa vtedy rozhodli takto.“

Masi potvrdil, že kompetentní si na všetko ešte raz poriadne posvietia a podobná chyba sa nebude opakovať. „My ako FIA skúmame každý incident, ktorý sa udeje. Či je malý, veľký, medzi jednotlivými časťami víkendu či počas nich, jednoducho skúmame všetko a neprestajne sa učíme,“ dodal Michael Masi.

Jednotliví pretekári ostali tak trochu prekvapení. „Všetci sme ľudia a chyby sa môžu stať,“ priznal Vettel. „Ale takáto chyba má u mňa nulovú toleranciu. Dúfam, že v budúcnosti sa už nič podobné nezopakuje. O tomto sa ešte určite porozprávame a rozoberieme príčiny, kvôli ktorým sa tak stalo.“

Podobne to videl aj druhý pilot Ferrari Charles Leclerc. „Asi všetci sme ostali šokovaní. Na ďalšom brífingu sa o tom porozprávame, aby sme sa podobným situáciám vyhli. Asi netreba pripomínať, čo sa pri podobnej situácii udialo v minulosti. Nemalo by sa to stávať a musíme sa postarať o to, aby sa to neopakovalo,“ zdôraznil Monačan.

Súvisiace články