logo F1online.skF1online.sk

Red Bull nazbieral v piatok hromadu dát, Verstappen sa musí sústrediť na preteky

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 7. 2024

Red Bull prišiel do Belgicka s misiou. Po neúspešnom víkende v Maďarsku potrebuje obnoviť poriadok a na rýchlej trati v Spa, ktorá by mala RB20 vyhovovať, zapísať kvalitný výsledok s oboma pilotmi. Max Verstappen je pod tlakom vlastného počínania v Budapešti a penalizácie za výmenu motora, Sergio Pérez zas má nahnutú svoju budúcnosť vo Formule 1.

Red Bull odštartoval víkend správou, že Max Verstappen dostane v Belgicku nový spaľovací motor a odštartuje prinajlepšom jedenásty. Jeho nádeje na plný bodový zisk tak už od prvého dňa vyzerajú dosť nelichotivo. Piatkové tréningy v Spa začal Holanďan suverénne najrýchlejším časom v prvom tréningu, ale na konci toho druhého sa už nachádzal o dve desatiny za Landom Norrisom.

„Vyskúšali sme toho dosť veľa, keďže je to klasické Spa, kde v prvom a treťom sektore chcete čo najvyššiu maximálku na rovinke, ale v dlhom prostrednom sektore potrebujete rýchlosť v zákrutách. Vždy je tu náročné nájsť správny balans, preto sme chceli vyskúšať pár vecí a zistiť, čo môžeme zlepšiť. Teraz sa pozrieme na dáta a zanalyzujeme náš deň,“ povedal po piatku Max Verstappen.

„Myslím si, že deň sme začali vcelku pozitívne, ale druhý tréning možno nebol taký dobrý. Teraz máme po všetkých zmenách pár vecí, na ktoré sa potrebujeme pozrieť. Dúfam, že to dokážeme dať dokopy zvlášť na preteky, keďže po výmene motora musím štartovať o niečo viac vzadu,“ dodal Max.

Ako sám povedal, v piatok veľa experimentoval so zadným krídlom. Zdá sa, že tím zvolí špecifikáciu s vyšším prítlakom a umožní mu, aby sa priblížil v zákrutách. Na rovinkách to bude nevýhoda, ale ak sa v nedeľu nesformuje DRS-vláčik, tak by sa s pomocou otvoreného zadného krídla mohol prepracovať dopredu. Nezabudnime pritom, že väčšie zadné krídlo pomôže aj v potenciálne daždivej kvalifikácii. „Samozrejme, že chcete dobrú kvalifikáciu, ale najdôležitejšie sú preteky a práve na tie sa sústredíme,” dodal Verstappen na záver.

Maxov tímový kolega Sergio Pérez pravdepodobne vstupuje do víkendu s nožom na krku. Christian Horner v piatok naznačil, že Mexičan sa v Belgicku musí predviesť. Bohužiaľ, v piatok sa mu to nepodarilo, keď v oboch tréningoch zaostal za Verstappenom asi o sekundu.

„Veľa sme sa hrali s nastavením, ale nedokázali sme z auta vyžmýkať maximum. Máme však hromadu informácií a obe auta sa značne líšili, takže sa musíme prehrabať množstvom dát na kvalifikáciu a hlavne na preteky, keďže asfalt sa zásadne zmenil a degradácia sa zdá byť dosť extrémna,“ povedal po skončení piatkového programu Sergio Pérez.

Súvisiace články

Diskusia