logo F1online.skF1online.sk

F1 žiada jazdcov, aby vo vysielačke nehrešili. Verstappen radí stíšiť si zvuk

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala26. 7. 2024

Bude ostrých vysielačiek menej? Formula 1 sa o to chce pokúsiť a tímy žiada, aby sa vo vysielačkovej komunikácii zdržali vulgarizmov. Je však otázne, či táto snaha bude úspešná. Max Verstappen odkazuje, že nikoho nenúti ho počúvať.

Podľa The Times generálny riaditeľ Formuly 1 Stefano Domenicali všetkým šéfom tímov na zasadnutí Komisie F1 pripomenul, že počas veľkých cien je dôležité pamätať na to, že všetky slová môžu byť vysielané v priamom prenose. Tie síce réžia vždy poctivo “vypípa”, no nevrhá to dobré svetlo.

V Maďarsku bol vo svojej vysielačke ostrý najmä Max Verstappen, ktorého si viacerí experti “vzali do parády” za slová adresované stratégom a inžinierom. Holanďan však vo štvrtok odkázal, že si neplánuje hrýzť do jazyka a hodlá pokračovať vo svojom veľmi priamom štýle komunikácie.

“Ľudia, ktorým sa moje vyjadrovanie nepáči, ma nemusia počúvať. Stíšte si zvuk,” vyhlásil Max Verstappen. “Mňa ženie úspech, čo som už asi dokázal. Ľudia môžu tvrdiť, že by som nemal byť vo vysielačke taký ostrý, ale to je ich názor.”

“Podľa môjho názoru to vtedy bolo treba povedať a možno sa pokúsiť vynútiť si skoršiu zastávku v boxoch. Vyzeralo by to inak, no tak to chodí,” poznamenal na margo zastávky, počas ktorej vyšiel undercut Lewisovi Hamiltonovi aj Charlesovi Leclercovi. “My sme veľmi otvorení, v tíme sme k sebe veľmi kritickí a zatiaľ nám to tak funguje. Nečakajte, že sa to zmení.”

Gianpiero Lambiase v novembrovom podcaste Red Bullu s Maxom Verstappenom žartovne zahlásil: “Najväčší strach mi naháňa moment, keď konkurencia začne silnieť a my už nebudeme vyhrávať všetky preteky, pretože vidíte, ako sa ku mne správa, keď ich všetky vyhráva! Na to sa skutočne neteším.”

Verstappenov pretekový inžinier to povedal na odľahčenie, no niečo na jeho tvrdení predsa len bude. V kokpite potrebuje ventilovať svoju frustráciu, a jediný spôsob je cez vysielačku. “Z mojej strany bolo jasné, že to bola nesprávna stratégia. Rovnako ako všetci ostatní v tíme, aj ja som veľmi motivovaný a chcem sa pokúsiť byť perfektný. Viem, že je veľmi ťažké byť perfektný na každých pretekoch. Myslím, že vlani sme k tomu boli veľmi blízko, ale keď sa veci nevyvíjajú tak, ako by sa mali, tak je normálne, že ventilujete aj svoju frustráciu.”

“To som spravil. Keď ste plní adrenalínu a v pretekoch sa niečo deje, čo vás neteší, tak svoju frustráciu prejavíte. Avšak, po stretnutí [s inžiniermi] to bolo jasné. Rozprávali sme sa o tom, že sme preteky nezvládli optimálne. Poučíte sa a idete ďalej,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia