logo F1online.skF1online.sk

Cunoda prezradil, že Red Bull sa s jazdcami nebaví o Pérezovej sedačke

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2024

Ak Red Bull po nasledujúcom víkende dospeje k tomu, že so Sergiom Pérezom to už ďalej nepôjde, kto ho nahradí v Red Bulle? Možností je viacero a jednou z nich by mal byť aj Júki Cunoda, no japonský pretekár je vraj v úplnej tme. Z Red Bullu s ním na túto tému nikto nekomunikuje.

Helmut Marko začiatkom týždňa prezradil, že hneď v pondelok po VC Belgicka cestuje do Milton Keynes, takže už veľmi skoro by sa mohlo rozhodnúť o tom, či sa Sergio Pérez udrží v Red Bulle. Výsledok sa zrejme dozvieme až neskôr, no v tejto chvíli je už isté — za predpokladu, že správy o výkonnostných klauzulách sú pravdivé —, že Mexičana bude môcť prepustiť. Na Maxa Verstappena totiž nesmie strácať viac ako 100 bodov, no v tejto chvíli má už 141-bodové manko.

Ostatní jazdci z rodiny Red Bullu zatiaľ rozmýšľajú, kto by mohol Péreza nahradiť. Liam Lawson je v úzadí, no Daniel Ricciardo nedávno vyhlásil, že preteky v Maďarsku a Belgicku môžu byť aj najdôležitejšie v jeho kariére. Niečo teda tuší.

Pre Júkiho Cunodu by malo platiť to isté, no on vraj o ničom nevie. Keď sa ho novinári vo štvrtok spýtali, či má za sebou nejaké rozhovory s Helmutom Markom a Christianom Hornerom, odvetil kategoricky “nie”.

Nie je sklamaný z toho, že ho materský tím o ničom neinformuje? “Neviem, ako sú na tom ostatní jazdci. Zdá sa, že ani oni nemali tieto rozhovory. Neviem však o jazdcovi [Lawsonovi], ktorý teraz nepreteká. Dúfam len, že sa čím skôr rozhodne.”

“Chcel by som sa dostať do tej sedačky, to platí stopercentne. Necítim sa však dobre pri tých špekuláciách, že treba mať dobré preteky a že je to extra tlak. Vec sa má tak, že som nemal žiaden rozhovor a nemám ani predstavu, ako sa veci majú. Len dúfam…” priznal Cunoda, ktorý sa v slovenčine skutočne prepisuje ako Júki Cunoda.

“V tejto chvíli neviem, či o mne uvažujú, no asi sú tak na tom všetci. Nemyslím si, že niekto okrem Maxa dostáva na túto tému nejaké informácie. Azda tie rokovania prebiehajú v pozadí. Ja dúfam, že som ich súčasťou. Cítim, že som spravil, čo som spraviť mal. Som spokojný s mojou prácou. A prečo by som mal toho robiť viac? Bavíte sa na túto tému, hovoríte o špekuláciách o sedačke Red Bullu a je jasné, koľko som získal bodov v porovnaní s ostatnými jazdcami. Som spokojný so svojou prácou,” ohodnotil vlastné výkony v doterajšom priebehu sezóny.

Japonský pretekár však nakoniec predsa len priznal, že nejaký náznak zo strany Helmuta Marka dostal. “V Rakúsku mi povedal, že nasledujúce tri preteky budú pre moju budúcnosť dôležité.”

Cunoda si to však nespojil s Red Bullom. “Rakúsko nebolo dobré. Pomyslel som si teda, že asi hovorí o mojej budúcnosti vo Formule 1, nie o sedačke v Red Bulle! Neuvažoval som teda nad tým a hlboko som sa nezamýšľal. Typický Helmut je taký, že keď na dvoch pretekoch nepodáte dobrý výkon, tak príde na vás vyvíjať tlak. Pre mňa to bol teda taký bežný deň. Potom som však jasne ukázal svoje v Silverstone a Maďarsku. Odhliadnuc od toho som nemal žiadne rozhovory.”

V Maďarsku sa mu podarilo bodovať aj vďaka neštandardnej jednozastávkovej stratégii a príkladnej práci s pneumatikami. Ak v Belgicku opäť skončí na bodoch, aspoň teoreticky by to s jeho budúcnosťou malo vyzerať veľmi dobre.

“Pre každého jazdca okrem Maxa sú každé preteky kriticky dôležité. Ja som si už na to zvykol a odjazdím svoje normálne preteky. Na predchádzajúcich pretekoch [od Bahrajnu] je jasne vidieť, o koľko som sa zlepšil. Myslím si, že množstvom postupov do Q3 a získaných bodov na rôznych tratiach som dokázal svoje kvality. Aj tieto preteky budú dôležité, nuž uvidíme, ako to prebehne,” uzavrel túto tému Cunoda.

Súvisiace články

Diskusia