logo F1online.skF1online.sk

Verstappen neplánuje skončiť s virtuálnymi pretekmi: Nedostal som zákaz

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2024

Po nevydarenom víkende Maxa Verstappena, na ktorom bol dosť podráždený, si ho mnohí vzali na paškál aj za jeho ponocovanie. Nočné jazdy na 24-hodinových pretekoch sa totiž mohli negatívne podpísať pod jeho náladou aj výkonmi. Red Bull odkázal, že sa s ním dohodol a už tak neskoro nebude jazdiť na svojom simulátore, no trojnásobný šampión ubezpečil, že ho nemá zakázaný.

Max Verstappen sa posadil do simulátora krátko po polnoci, pričom pôvodne mal odjazdiť dve hodiny. Keď však zamieril do virtuálnych boxov, tak simulátor nevypol. S tímom sa rozhodli, že jazdu ešte o jednu hodinu predĺži. Napokon sa tak odhlásil až po tretej ráno, čiže teoreticky mohol zaspať pred štvrtou.

Preteky sa síce konali až o tretej popoludní, ale aj pred nimi majú jazdci množstvo povinností. Okrem tých mediálnych priamo na okruhu ich čaká aj predpretekový brífing a stretnutie s inžiniermi. Reálne tak mohol spať okolo sedem hodín, čo potvrdil aj Helmut Marko vo svojom stĺpčeku. Zároveň poznamenal, že Holanďan má “iný spánkový režim” ako ostatní a sedem hodín mu stačí.

Vo štvrtok v Spa-Francorchamps sa však Max Verstappen len zasmial nad tvrdeniami, že jeho nočná jazda mala mať nejaký vplyv na veľkú cenu. “Bavili sme sa o tom. V dohľadnej dobe aj tak nie sú na programe žiadne virtuálne preteky, takže nikto si nemusí robiť starosti.”

“Nemám však žiaden zákaz ani nič podobné. Ja tiež nemusím ostatným hovoriť, čo majú robiť vo svojom voľnom čase počas súťažných víkendov. To isté platí pre mňa. Pretekať do tretej ráno nie je nič nové. Je to navyše veľmi dôležitá súčasť môjho života,” vyhlásil rodák z belgického Hasseltu, ktorý je od Spa vzdialený hodinu autom.

Vertappen následne pripomenul, že na Veľkej cene Emilia Romagna sa tiež venoval virtuálnym pretekom a vyhral. Vtedy na Nürburgringu dokonca odjazdil päť hodín; trojhodinový stint večer a ďalšie dve hodiny hneď ráno.

“Keď nevyhráte preteky, ľudia to vždy začnú hádzať na to, že ste boli hore do tretej ráno alebo máte jedno kilo nadváhu,” myslí si Verstappen. “Keď nevyhrávate, vždy si viete vymyslieť takéto veci a argumentovať nimi. Napríklad v Imole som vyhral oba preteky.

“Robím to už od roku 2015. Pre mňa to teda neznamená zmenu v príprave. Vyhral som tri tituly majstra sveta a celkom dobre viem, čo zvládnem a čo nezvládnem. Som k sebe veľmi tvrdý z hľadiska toho, čo je povolené a čo nie. Myslím si teda, že s mojimi skúsenosťami vo Formule 1 celkom dobre viem, čo je možné,” odkázal.

Súvisiace články

Diskusia