logo F1online.skF1online.sk

Oficiálne: Esteban Ocon podpísal dlhodobý kontrakt s Haasom

Esteban Ocon
© X/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2024

Esteban Ocon zostane v kráľovnej motoršportu aj v nasledujúcich sezónach. Francúzsky jazdec podpísal “viacročný kontrakt” s Haasom, za ktorý bude nastupovať do veľkých cien od roku 2025.

Prvýkrát vo svojej histórii tak americká stajňa bude mať v kokpite víťaza veľkej ceny. Esteban Ocon po debute v roku 2016 absolvoval 146 štartov za Manor, Force Indiu, Renault a Alpine, pričom v roku 2021 dokázal vyhrať Veľkú cenu Maďarska.

Haas na prvé víťazstvo a prvé pódium stále čaká. Pokúsi sa ho získať s Estebanom Oconom a jeho novým tímovým kolegom Oliverom Bearmanom, ktorého príchod potvrdil už dávnejšie.

“Už dlho vnímam jeho talent,” hovorí o Estebanovi Oconovi šéf tímu Ajao Komacu, ktorý pred rokmi pracoval ako pretekový inžinier v Lotuse. “Naša spoločná história sa začala písať už pri jeho prvej jazde v monoposte F1. Skúsenosti, ktoré prináša nielen vďaka svojmu vlastnému talentu, ale aj práci v továrenskej stajni, budú prínosom pre rast našej organizácie.”

Majiteľ tímu Gene Haas uviedol, že pri výbere jazdeckej dvojice preňho bolo dôležité mať aspoň v jednom kokpite pilota s množstvom skúseností vo Formule 1. “Ako víťaz veľkej ceny Esteban do toho nepochybne zapadá. Esteban sa vo svojich tímoch ukázal ako pilot, ktorý je neustále v hre o body. Práve o túto kontinuitu máme záujem a chceme z nej profitovať, keď budeme zlepšovať naše výkony na trati. Naša budúca jazdecká dvojica sa vyznačuje kombináciou mladosti a skúseností. Teším sa na to, aké prinesie výsledky.”

Haas je v tejto chvíli na siedmom mieste konštruktérskeho šampionátu a pred Alpinom má 18-bodový náskok. Z tohto pohľadu môže prestup Oconovi v roku 2025 pomôcť k lepším výsledkom aj vzhľadom na to, že v Alpine veci nefungujú podľa očakávaní. Francúzsky tím má dokonca v pláne zanechať svoj motorový program.

“Pripájam sa k veľmi ambicióznemu tímu, ktorého duch, pracovná morálka a nespochybniteľná vzostupná trajektória ma uchvátila,” teší sa do svojho nového pôsobiska Esteban Ocon. “Chcel by som sa poďakovať Geneovi Haasovi a Ajaovi Komacovi za ich dôveru, úprimné a úspešné rokovania v posledných mesiacoch.”

“Haas má pripravený vzrušujúci projekt a jasné ciele do budúcna. Veľmi sa teším na prácu s každým členom tímu v Kannapolise, Banbury a Maranelle, a že budem súčasťou tohto skvelého projektu,” dodal francúzsky pretekár.

Súvisiace články

Diskusia