logo F1online.skF1online.sk

Rosberg kritizuje Maxovu jazdu aj prístup: Mal dostať trest a nehrať sa do noci na počítači

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 7. 2024

Max Verstappen potvrdil v Maďarsku svoju povesť zlého chlapca. Aj keď takmer sám nesie na pleciach celý tím, jeho správanie a reakcie si vo vypätých bojoch so silnými súpermi získavajú stále viac a viac kritikov. Začalo to v Rakúsku incidentom s Landom Norrisom a len o pár týždňov neskôr čelí Holanďan ďalšej lavíne.

Osud to zariadil celkom zaujímavo, keď zoslal Nica Rosberga ako experta práve do Maďarska. Hungaroring totiž v tomto roku videl napínavé preteky plné kontroverzií. Pokiaľ ide o pozornosť, Max nikdy nie je ďaleko od jej centra a inak tomu nebolo ani v Budapešti.

Skúsme si to zhrnúť. Na štarte nadával tímu i komisárom, keď musel vrátiť druhé miesto Landovi Norrisovi, nadával na auto, skritizoval stratégov, kolidoval s Lewisom Hamiltonom a následne ho označil za vinníka (experti i komisári to videli inak) a nakoniec vyslal odkaz všetkým, že akúkoľvek kritiku na jeho adresu si môžu strčiť za klobúk. K tomu všetkému by sme mohli pripočítať výkriky do vysielačky v sobotnej kvalifikácii, po ktorej naznačil, že niektorí ľudia v tíme nemajú správny prístup k aktuálnej situácii.

Verstappen poriadne penil a tentokrát ho nedokázal schladiť ani obvykle pragmatický inžinier GP Lambiase, ktorý si k Maxovi rozhodne dovolí viac než jeho šéf Christian Horner – mimochodom, pre holandskú televíziu skritizoval Holanďan aj Lambiaseho prístup pri komunikácii s ním.

Či už ho milujete, alebo nenávidíte, toto je Max Verstappen a presne toto je dôvod, prečo polarizuje fanúšikovskú obec. Pomohlo mu to na vrchol a mnohé z týchto vlastností zdieľa s ďalšími veľkými šampiónmi histórie. Otázka je, či to v Maďarsku neprehnal.

„Pohár s frustráciou začína pretekať, čo nás ako divákov baví sledovať,“ zhodnotil Verstappenove vyjadrenia Nico Rosberg. „Je to nemalá zmena v porovnaní s dominanciou Red Bullu, však?“

Ten mal na Maxov incident s Lewisom Hamiltonom i následné vyjadrenia holandského pretekára jednoznačný pohľad. „Predpokladám, že Max nevidel opakované zábery. Ak ich videl a napriek tomu to tvrdí, tak by mu niekto mal povedať, že tam bola zákruta, do ktorej sa Lewis snažil zatočiť. Som si istý, že dostane päťsekundový alebo desaťsekundový trest a skončí za Sainzom,“ vyhlásil Rosberg.

Nuž, podobne to videli aj mnohí ďalší, napríklad komentátor televízie Sky Martin Brundle, ktorý v priamom prenose povedal: „Ak je to niekoho chyba, tak Maxova. Je jasné, že stratil kontrolu nad autom. Teraz je na komisároch, či to vyhodnotia ako pretekový incident, alebo potrestajú Verstappena.“ Komisári si po pretekoch zvolili druhú možnosť.

Nebolo to pritom prvýkrát tento víkend, čo si Rosberg vzal na paškál Verstappena. Majster sveta z roku 2016 vyzdvihol prístup a profesionalitu pilota McLarenu Landa Norrisa, kým Maxa v tomto smere skritizoval. „Hovoril som s Landom včera večer a bol som ohromený. Naučil sa, ako sa stať profesionálnejším športovcom,“ povedal bývalý pilot Mercedesu.

„Keď začínal v F1, najmä v časoch s tímovým kolegom Danielom Ricciardom, neusiloval sa o dokonalosť. Tento víkend však išiel spať o 23:05, nie 23:00, a budíček mal o 8:05, raňajky nachystané s pripraveným jedálničkom. To je veľmi profesionálne a radi niečo také vidíte,“ povedal Rosberg, ktorý sa následne vyjadril aj k Verstappenovi.„Pozrite sa na Verstappena, ktorý bol hore do tretej ráno a pretekal na simulátore. To je trochu sklamanie, nie? Ukazuje to, že si až príliš zvykol na dominanciu,“ dodal Rosberg.

Súvisiace články

Diskusia