logo F1online.skF1online.sk

Verstappen odkazuje kritikom: Všetci sa môžu dať vypchať

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© X/F1
Milan Kubala
Milan Kubala21. 7. 2024

Takého nervózneho Maxa Verstappena sme v posledných rokoch nezažili. Náskok Red Bullu je však preč a ukazuje sa, že ani Holanďan už nie je ten neomylný, suverénny a rozvážny jazdec, ako sa nám mohlo zdať v uplynulých dvoch sezónach. Na maďarskej veľkej cene sa pustil do tímu, Lewisa Hamiltona aj svojich kritikov.

Max Verstappen sa v Rakúsku sťažoval na to, že Lando Norris to “napálil” z veľkej diaľky a spoliehal sa na to, že sa mu vyhne. Nuž, dnes sa Holanďan ocitol v pozícii útočníka. Na Hamiltona si vyšliapol pomerne agresívne, keď na niekoľko metrov prebrzdil svoje predné pneumatiky. Následne došlo ku kontaktu, ktorý ho vyhodil do vzduchu.

Obhajca titulu bol presvedčený o tom, že vinníkom nehody je Lewis Hamilton. Britský jazdec mal vraj meniť smer v brzdnej zóne. “V Rakúsku na mňa všetci začali kydať a ľudia tvrdili, že som sa hýbal na brzdách a bla, bla, bla. Ja som umiestnil svoje auto podľa jeho počiatočného pohybu a potom som to držal rovno.”

“Dnes počas brzdenia stále zatáčal doprava, preto som prebrzdil. Šiel som do toho manévra, ale videl som, že auto na vonkajšku sa ku mne blíži. V opačnom prípade by sme kolidovali ešte skôr. Musel som zastaviť auto, preto som prebrzdil,” vysvetľoval Verstappen.

Fyzikálne zákony nepustia: Keď monopost prebrzdí svoje predné pneumatiky, ide jasne po priamke. V skutočnosti teda doňho musel jemne zatočiť Lewis Hamilton a v konečnom dôsledku to na vypočúvaní sám uznal; pokračoval v jazde po pretekárskej stope. Môžeme to však považovať za zmenu smeru na brzdách? To sotva, ako sarkasticky vysvetlil Nico Rosberg. “Predpokladám, že Max ešte nevidel palubné zábery. V opačnom prípade by mu mal niekto povedať, že sa tam nachádzala zákruta, do ktorej mal Lewis zatočiť!”

Komisári zhodnotili, že aj Hamilton mohol spraviť viac, aby sa incidentu vyhol. Na druhej strane však zrejme nepredpokladal, že Verstappen si “odpáli” riadenie prebrzdením, nebude môcť zatočiť a využiť priestor, ktorý mu stále zostával na vnútrajšku. V každom prípade komisári rozhodli, že to bol pretekový incident a ani jeden aktér nenesie nadpolovičný podiel viny.

Prestrelka vo vysielačke

Gianpiero Lambiase musel strpieť množstvo štipľavých reakcií Maxa Verstappena a snažiť sa pilota Red Bullu upokojiť. To sa však v nedeľu nedalo. Rodák z Hasseltu vo vysielačke takpovediac besnel po tom, čo sa jeho súperom dvakrát podaril undercut.

“Nemal som rýchlosť na to, aby som dnes bojoval s McLarenom, ale myslím si, že tretie miesto sme mohli získať. Zlé strategické rozhodnutia ma dostali do nevýhodnej pozície. Neustále som musel bojovať s ostatnými, snažiť sa o predbiehacie manévre. Dnes to nefungovalo,” lamentoval Max Verstappen. “Na tejto trati je veľmi horúco. Akonáhle sa dostanete blízko k inému autu, pneumatiky sa prehrejú. V podstate prídete o celú výhodu, ktorú vám ponúkajú čerstvejšie pneumatiky.”

Keď teda Lambiase v poslednom stinte Verstappena pokarhal, že po výjazde z boxov nedostával pneumatiky do optimálnych teplôt postupne, ale nárazovo, emócie opäť vzplanuli. Inžinierovi v podstate odkázal, aby prestal trepať. “Dali ste mi túto na hovno stratégiu. OK? Snažím sa zachrániť, čo zostalo.”

Niektorí experti sa na Verstappenovo “vyčíňanie” vo vysielačke pozerali až neveriacky. Vraj týmito vyjadreniami neprejavil žiaden rešpekt voči svojmu tímu. Ako na to zareagoval? Jednou krátkou vetou: “Všetci sa môžu dať vypchať.”

Pred mikrofónom Viaplay svoj hnev opísal o čosi obšírnejšie. Prečo bol taký nasrdený? “Pretože som vo vysielačke počúval sprosté komentáre namiesto toho, aby možno priznali, že to nebolo ideálne. To by ma upokojilo, no oni sa so mnou začali hádať. Vtedy už pohár pretiekol.”

Nemal by sa však predsa len ospravedlniť svojmu tímu, ktorý ho v posledných dvoch sezónach doviedol k majstrovským titulom a tento rok robí maximum, aby pridal ďalší? “Nemyslím si, že by sme sa mali ospravedlňovať. Mali by sme len odvádzať lepšiu robotu. Neviem, prečo si ľudia myslia, že vo vysielačke by ste nemali byť otvorení. Toto je šport. Ak sa to niektorým ľuďom nepáči, nech zostanú doma.”

Súvisiace články

Diskusia