logo F1online.skF1online.sk

Leclerc sa obával väčšieho poškodenia, so Sainzom si netrúfajú na McLaren a Red Bull

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 7. 2024

Po neúspechoch v posledných týždňoch pricestovalo Ferrari do Maďarska so skromnými očakávaniami. Tím nasadil drobné úpravy balíka, aby aspoň trochu vyliečil nedávne problémy, a minimálne zo začiatku to vyzeralo, že to fantasticky zabralo. Druhá polovica dňa však priniesla komplikácie, ktoré primäli oboch pilotov tímu zostať nohami pevne na zemi.

Prvou komplikáciou bola, samozrejme, nehoda Charlesa Leclerca v druhom tréningu, pre ktorú prišlo Ferrari o nemálo kilometrov a informácií. Monacký pretekár si túto chybu nedá zarámovať a zdalo sa, že to bol ďalší zbytočný prešľap, keď to Ferrari najmenej potrebovalo.

„Keď som stratil kontrolu nad autom, myslel som si, že poškodenie bude oveľa väčšie. Nakoniec to nie je také hrozné, ale nikdy nechcete ukončiť tréning predčasne,“ povedal po piatku Leclerc. „Mal som pretáčavý šmyk v štvrtej zákrute, bol som široký a potom som pri prejazde cez obrubník stratil kontrolu nad autom.“

„Bola to moja chyba, ale teraz sa potrebujeme odraziť do soboty. Doteraz som mal z auta celkom dobrý pocit. V porovnaní s poslednými tromi alebo štyrmi víkendami sme mali o niečo konzistentnejší deň, čo je pozitívne. Bohužiaľ, pre chybu sa zmenšil počet pozbieraných kilometrov, ale snáď to dobehneme v treťom tréningu,“ dodal s nádejou Leclerc.

Je to veľká škoda, pretože do nehody to vyzeralo na oveľa lepší piatok pre Ferrari. To nás však privádza k druhému problému, ktorým je pretekové tempo. Aj keď Ferrari odrazu vyskočilo, obaja jazdci sa zhodli, že na Red Bull a McLaren nemôžu pomýšľať.

„Ja by som sa nenechal uniesť, aj keď pocit v aute bol dobrý. Myslím si, že na McLaren máme stále dosť veľkú stratu. Zdajú sa byť strašne rýchli, ale ako som povedal, príjemný pocit v aute je vždy dobrý signál,“ povedal Leclerc.

Sainz: Red Bull s McLarenom sú jednoznačne o krok napred

Jeho tímový kolega Carlos Sainz má, minimálne z pohľadu na výsledky, za sebou veľmi dobrý deň. Aj keď to zrejme nie je reprezentatívny ukazovateľ skutočnej rýchlosti jednotlivých monopostov, španielsky pretekár ovládol prvý tréning a druhý zakončil na treťom mieste. Zdá sa, že Ferrari sa o niečo priblížilo, ale ani druhý pilot tímu si netrúfa na najlepších.

„Určite sme mali lepší deň než posledných niekoľko víkendov,“ povedal po piatku Sainz. „Musíme zistiť, či nám pomáhajú vylepšenia, alebo sú za tým aj charakteristiky okruhu, ktorý nášmu autu lepšie sedí. Vyzeráme byť o niečo konkurencieschopnejší.“

„Keď sa však detailnejšie pozriete na pretekové simulácie, môžete vidieť, že nie sme najrýchlejší a Red Bull s McLarenom sú jednoznačne o krok napred. Minimálne na jedno kolo však vyzeráme byť o niečo viac v hre, aj keď sme už videli, že ostatní zrýchlia v Q3 o niečo viac ako my. Radšej teda zostávam opatrný a nevyvodzujem po dnešku veľké závery. Pre všetkých to bol ťažký deň, takže pred sobotou urobia zmeny nastavenia a s nimi krok vpred,“ skonštatoval Sainz.

Súvisiace články

Diskusia