logo F1online.skF1online.sk

Podľa Verstappena čaká Red Bull jeden z kľúčových víkendov: Chýba nám čistá rýchlosť

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2024

Súčasný cyklus pravidiel sa premenil na dominanciu jedného tímu. Red Bullu sa od roku 2022 nestalo, aby trikrát za sebou opúšťal preteky ako porazený. Aj keď to znie neuveriteľne, po dvoch víťazstvách v rade je to Mercedes, kto útočí na hetrik. Stajňa z Milton Keynes tak musí odpovedať a do Maďarska priviezla dôležitý balík vylepšení.

Red Bull nenarazil na nečakané prekážky alebo vonkajšie okolnosti, ktoré by mu bránili pri maximalizovaní výkonnosti. V posledných týždňoch sme videli to najlepšie z RB20 a monopost Maxa Verstappena nič nelimitovalo. Napriek tomu víťazil len s veľkými problémami.

Red Bull teda potrebuje zlepšiť svoju čistú rýchlosť a celkovú výkonnosť. „Myslím si, že nám jednoducho chýba čistá rýchlosť,“ prehlásil holandský pretekár pred mikrofónmi Sky na Hungaroringu. „Keď sa snažíte kompenzovať nedostatok čistého tempa, prirodzeným dôsledkom je väčšia degradácia pneumatík. Pomohlo by nám, keby sme mali lepšie celkové tempo.“

V predchádzajúcich dvoch rokoch príliš nezáležalo, či Red Bull zvolil ideálnu stratégiu, našiel najlepšie nastavenie alebo – ako v prípade otočky o 360 stupňov na Veľkej cene Maďarska v roku 2022 – došlo k jazdeckej chybe, Verstappen sa väčšinou tešil z víťazstva. Teraz však záleží na každom jednom rozhodnutí a bola to práve bezchybnosť tímu a jeho pilota, ktorá v tejto sezóne vyhrala Red Bullu množstvo pretekov.

„Keby sme vedeli, prečo sa náš náskok zmenšil, tak by sme to zmenili,“ povedal trojnásobný šampión. „Vždy je ťažké zistiť, prečo alebo ako sa to stalo. Sústredíte sa na to, čo máte vo svojej moci. Snažíme sa zo seba vydať to najlepšie a dúfame, že tento víkend sa posunieme o krok vpred.“

Maďarsko patrí ku kľúčovým víkendom sezóny

Red Bull v doterajšom priebehu očividne zaostával pri vývoji monopostu. Najbližší konkurenti sa postupne doťahovali a dostali sa až do pozície, keď nepotrebujú vypadnutie Verstappena a dokážu lídra šampionátu poraziť v priamom súboji na trati. Nezabudnime pritom, že so súčasnou generáciou monopostov sprevádza nasadenie vylepšení skôr nervozita ako nadšenie – Ferrari a Aston Martin by o tom vedeli rozprávať.

Na otázku, či je maďarský balík vylepšení kľúčový do ďalšieho priebehu sezóny, Verstappen odpovedal: „Myslím si, že áno. Dá sa to tak povedať,“ prikývol. „Keď tento balík neprinesie dobré zlepšenie času na kolo, tak neviem, ako to bude vyzerať po zvyšok sezóny.“

„Zároveň však neviem, s čím prídu ostatné tímy. Musíme sa teda sústrediť na seba. Na auto nasadíme niekoľko dobrých vecí. Je to väčší balík vylepšení než tie predchádzajúce, takže dúfam, že nám prinesie zlepšenie,“ povedal s nádejou Verstappen.

„V posledných pár pretekoch sme nemali najrýchlejšie auto. Neočakávam teda, že odrazu dôjde k zásadnej zmene. Dúfajme, že nám vylepšenia prinesú dobrý impulz, ale momentálne chcem len vidieť, ako bude auto fungovať tento víkend,“ dodal Max.

Súvisiace články

Diskusia