logo F1online.skF1online.sk

Podľa Cunodu by bolo „zvláštne“, keby v Red Bulle skončil Lawson: Ja si to viac zaslúžim!

Liam Lawson a Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2024

Keď Red Bull podpísal na jar predĺženie zmluvy so Sergiom Pérezom, chcel tým čo najskôr ukončiť špekulácie o jazdeckej otázke v tomto tíme. Tento krok však málokto chápal. Aj v minulých rokoch mal Mexičan dobrý začiatok sezóny a následne vyhorel, no napriek tomu Red Bull presvedčilo pár dobrých pretekov. Napriek novému kontraktu sa však v polovici sezóny vrátili špekulácie v celej svojej kráse a odpovedať na nich musia aj piloti sesterského tímu VCARB.

Len pár mesiacov po podpise novej zmluvy sa špekuluje, či Sergio Pérez vôbec dokončí túto sezónu. Povedzme, že Red Bull siahne k takémuto bezprecedentnému kroku. Ako by to vyzeralo? Povýši do hlavného tímu Ricciarda, príp. Cunodu, aby uvoľnil miesto pre Lawsona v RB?

Nezabudnime, že o slovo sa hlási aj líder Formuly 2 Isack Hadjar, ktorý sa zaradil na prvé miesto napriek nemalej smole. Red Bull má nad čím premýšľať a mnohí naznačujú, že je najvyšší čas, aby prestal s nekonečným prehliadaním Júkiho Cunodu, ktorý v kokpite RB podáva jednoznačne lepšie výkony než Daniel Ricciardo.

„Bolo by zvláštne, keby si vybrali Liama,“ prehlásil otvorene japonský pretekár. „Na simulátore odviedol veľmi dobrú prácu, ale ja si to podľa mňa viac zaslúžim. Uvidíme, ako to skončí. Tím najlepšie vie, čo má robiť.“

Podľa niektorých informácií môže Red Bull počas letnej prestávky aktivovať najrôznejšie výstupné klauzuly, najmä v kontrakte Sergia Péreza, aby vykonal bezprecedentnú rošádu a jedným rozhodnutím zmenil jazdeckú zostavu v oboch svojich tímoch. V potenciálnych scenároch sa trochu nečakane objavuje aj Lawson, ktorý po pretekoch v Silverstone zasadol do Red Bullu na jednom z testov.

Na otázku, či je pripravený a zaslúži si šancu v prípade, že mu ju ponúknu, odpovedal Cunoda bez váhania. „Samozrejme, že áno. Keby to tak nebolo, neoznámil by tím moje zotrvanie v RB v takej počiatočnej fáze sezóny. V porovnaní s predchádzajúcimi troma rokmi sa cítim pripravený na boj v top tímoch o popredné pozície a dokonca aj na súboj s Maxom. Rozhodnúť sa však musí Red Bull. Nemám to vo svojej moci, takže sa môžem sústrediť len na svoju prácu v nasledujúcich pretekoch,“ skonštatoval Júki.

Ten priznal, že s Red Bullom viedol „neformálne rozhovory“ o potenciálnom prestupe. To tiež potvrdzuje, že hlavný tím nikdy vážne neuvažoval o jeho povýšení. Keď ho však nechce v hlavnom tíme, prečo si ho ponechal v RB? Nie je práve toto účelom druhého tímu?

„Hovorili sme o tom len neformálne, napríklad v hospitality,“ priznal Cunoda. „Myslím si, že sa neponáhľajú. Checa oznámili len nedávno. Podával naozaj dobré výkony a ak jazdec podáva dobré výkony, nemajú dôvod ho vymeniť.“

„Nechceli na Checa vyvíjať tlak, čo bolo určite fér. Odo mňa chceli, aby som jazdil a sústredil sa na prácu, takže neprebehol žiadny vážny rozhovor. Haas sa k nám približuje a s tímom sa musíme sústrediť na veľa vecí. Uvidíme, ako sa to vyvinie,“ dodal japonský pretekár.

Súvisiace články

Diskusia