logo F1online.skF1online.sk

Montoyu prekvapil rozdiel medzi Pérezovým a Verstappenovým autom

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala14. 7. 2024

V prípade Sergia Péreza začíname registrovať istý vzorec: Po začiatku európskej časti sezóny sa výrazne prepadne a dlhé mesiace len hltá prach spod kolies Maxa Verstappena. Čím je to spôsobené? Juan Pablo Montoya tvrdí, že sledoval palubné zábery oboch jazdcov Red Bullu a zaregistroval veľké rozdiely v správaní áut.

Z Juana Pabla Montoyu je opäť stály účastník európskych pretekov, keďže na víkendoch sprevádza a podporuje svojho syna Sebastiana vo Formule 3. Popri tom však sleduje aj Formulu 1. V podcaste pre W Radio Colombia pravidelne informuje o tom, čo sa deje na okruhoch.

Teraz si posvietil na situáciu v Red Bulle. “Mňa prekvapil rozdiel vo vyvážení Checovho a Maxovho auta. Keď sa pozrieme na palubné zábery Checa a Maxa, tak Maxovo auto pekne prechádza zákrutami, zatiaľ čo Checovo nie. Takto nie je možné ísť rýchlejšie!” vyhlásil Juan Pablo Montoya. “Auto nezatáča a Checo musí uberať plyn, pretože sa dostáva na kraj trate. Na druhej strane Maxovo auto prechádza zákrutami bez problémov.”

Kolumbijský pretekár uvažuje, že Red Bull azda spozoroval problém na monoposte Sergia Péreza, čo zohľadňuje aj pri jeho výsledkoch. Uvedomujúc si, s akým hendikepom má Mexičan jazdiť, sa aj v médiách snaží nezvyšovať na svojho jazdca tlak.

“Je to zaujímavé, pretože to môže byť problém s nastavením. Netušíme však, čo sa deje interne, pretože Red Bull Checa vôbec nekritizoval,” poukázal na neštandardný prístup Montoya. “Ak sa však pozriete na balans jeho auta v kvalifikácii a na vyváženie Maxovho auta, tak sú to dva rozdielne monoposty.”

“Kritizovali sme Checa za to, že mu chýba rýchlosť. Ale buďme k sebe úprimní; keď sme sa v kvalifikácii pozerali na palubného zábery, hovoril som si, páni!” pokračoval naznačujúc, že Pérezov Red Bull nie je na úrovni Verstappenovho, ale skôr Alonsovho Aston Martinu. “Ak sa pozriete zároveň s tým na Alonsove zábery, tak vyzerajú rovnako. Prišiel do zákruty, zatočil, ale nevedel zákrutu vybrať. To ma veľmi prekvapilo.”

V Red Bulle zrejme prebehlo vyšetrovanie, no podľa Montoyu problémy neboli nevyhnutne vyriešené. “Checova kritika je založená na tom, že v tíme majú rovnaké autá. Čo sa však interne deje? Je tu ešte niečo, čo budú musieť pochopiť. Túto otázku budú musieť položiť Checovi, a myslím si, že mu ju položili.”

“On sa zrazu postaví na stranu tímu a hovorí, že nie, nie, nie, všetko je v poriadku. V skutočnosti však ‘všetko je v poriadku’ znamená, že na jeho monoposte niečo chýba, alebo na ňom niečo nebolo spravené. To vám vie trochu skomplikovať život,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia