logo F1online.skF1online.sk

Webber o Hamiltonovi: Ako keď žralok zacíti krv

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala12. 7. 2024

Víťazstvo Lewisa Hamiltona v Silverstone sa zapíše ako jedno z najveľkolepejších v jeho kariére. Pre sedemnásobného majstra sveta malo obrovský význam a aspoň na čas zaženie “paranoidný perfekcionizmus”, ktorým trpí nielen britský jazdec, ale aj mnoho svetových športovcov, myslí si Mark Webber.

Pre Lewisa Hamiltona to bolo prvé víťazstvo od konca neslávne známej sezóny 2021. Po nej nasledovalo náročné obdobie, keď sa Mercedesu nedarilo vyriešiť problémy s monopostom a jeho hviezdny jazdec začínal pochybovať o sebe, ale aj o tom, či by radšej nemal ukončiť kariéru.

Vo Veľkej Británii sa mu však konečne naskytla šanca a on ju nekompromisne premenil. “Na domácej pôde sa z neho stal predátor. Myslím si, že keď sa ku koncu prvého stintu začali baviť o blížiacom sa daždi, tak zacítil pach krvi ako žralok v oceáne,” hovorí pre Channel 4 Mark Webber.

Lewis Hamilton vtedy ukázal, že stále to v sebe má. “Pomyslel si, že sa mu naskytla príležitosť, že všetkých okolo seba dostane pod tlak, že má obrovské množstvo skúseností a aj úspechov na tejto pôde. Tie preteky schmatol za pačesy, prijal kľúčové rozhodnutia a potiahol svoj tím. Povedal si: Toto chcem, chcem to vtedy a vtedy a zvládnem to. Zachovajte chladné hlavy.”

“Ja som Lewisovým veľkým fanúšikom. Viem, že som povedal, že výsledkovo na tom nebol dobre. Pýtate sa, kde je tá motivácia, kde je to umenie? Ale keď sa mu pred očami zjaví záblesk niečoho, ako sme to práve videli, tak by ste mali ustúpiť,” filozofuje Webber.

So 104 víťazstvami je Lewis Hamilton najúspešnejším jazdcom všetkých čias. Určite si to uvedomuje, ale predsa len dva roky bez triumfu zanechajú stopy aj na sedemnásobnom majstrovi sveta a jeho psychike. Silverstonská trofej mu však vráti pokoj, ktorý sme videli počas jeho kraľovania.

“Pre človeka jeho kalibru je to obrovský moment,” pokračoval komentátor a expert F1. “Tiež preňho ako osobnosť. Máte síce vitrínu plnú trofejí, na konte viac ako 100 víťazstiev, ale aj tak máte ten paranoidný perfekcionizmus, tieto drobné záblesky pochybností, o ktorých hovoril Rafael Nadal: Mám ešte stále na to?”

“Latka je nastavená veľmi vysoko, no keď ju zodvihne, majte sa na pozore. Toto je jedna z najdôležitejších chvíľ jeho života. Mohlo to byť jeho posledné víťazstvo, ale keď zhasli svetlá, poriadne sa do toho oprel a dotiahol to do konca,” doplnil Webber.

Súvisiace články

Diskusia