logo F1online.skF1online.sk

Newey predstavil hyperauto RB17: 1200 koní, 15 000 otáčok a rýchlosť Formuly 1

Red Bull RB17
© RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 7. 2024

Red Bull oficiálne predstavil svetu hyperauto RB17, na ktorom Adrian Newey pracoval posledné dva roky. A máme sa na čo pozerať. Dvojmiestna beštia neuchváti len oko fanúšika motoršportu či ladných kriviek, ale aj dušu každého technologického nadšenca. Newey avizuje, že hyperauto z jeho dielne dokáže konkurovať aj monopostom Formuly 1.

O úmysle červených býkov postaviť hyperauto RB17 sme sa dozvedeli na tlačovej konferencii v júni 2022 s Christianom Hornerom a Adrianom Neweym. Bol to práve geniálny konštruktér, kto sa mal stať otcom celého projektu. Newey je na to viac než ideálny kandidát. V minulosti navrhol nielen fiktívny prototyp Red Bull X2010, ale pracoval aj na Astone Martin Valkyrie. Teraz dokončil svoje tretie veľdielo a predstavil ho svetu.

Top technológie zo sveta Formuly 1

Red Bull RB17 je však úplne iná šelma. Bude ju poháňať desaťvalcový atmosférický motor s objemom 4,5 litra, ktorý svojím výkonom prekročí hranicu 1000 konských síl. K dispozícii bude dodatočný 200-koňový elektrický motor a rekuperačná jednotka, ktorou sa vyznačujú aj monoposty F1. Spolu sa tak noví majitelia budú tešiť z 1200 koní, 15-tisícových otáčok a maximálky na úrovni 350 km/h.

Monokok a karoséria je vyrobená z uhlíkových vláken a podobne ako kráľovná motoršportu generuje prítlak vďaka prísavnému efektu.

Hmotnosť auta je prekvapivo nízka. Vážiť bude menej ako 900 kilogramov, čo je len o približne 100 kíl viac ako minimálny hmotnostný limit v efjednotke. Úctyhodné číslo vzhľadom na to, že do RB17-tky sa zmestia dvaja ľudia.

RB Content Pool

Adrian Newey sa s autom vyhral a zapracoval doň aj viacero top vychytávok, s ktorými sa stretol počas svojej bohatej konštruktérskej kariéry. Nechýbajú aktívne závesy, ktoré sme na začiatku 90. rokov videli na monoposte Williamsu, či využitie fúkaného difúzoru, čo bola zas Neweyho doména za zlatej éry Sebastiana Vettela. Prítlak bude generovaný aj s pomocou aktívnej aerodynamiky s využitím pohyblivých zásterok.

“RB17 ide až na hranu. Do jedného auta vtesná všetko, čo som sa naučil počas mojej kariéry,” hovorí Adrian Newey. “Bol by som rád, keby sa naň hľadelo ako na skvostné umelecké dielo, ktoré ešte nikdy nikto nevyrobil s takým výkonom, krásou, zvukom a pôžitkom z toho, že ho vlastníte.”

Rýchly ako monopost F1

Newey na začiatku roka prezradil, že RB17 bude konkurovať aj monopostom Formuly 1. “Ak bude v aute jazdiť profesionálny pretekár, dokáže zajazdiť časy ako vo Formule 1. Svojím spôsobom je to ohromujúce, že toto auto, ktoré bude dvojmiestne, dokáže podať taký výkon.”

Postará sa o to už spomínaný atmosférický desaťvalec s 1000 koňmi, elektrický motor, nízka hmotnosť, aktívne závesy a obrovské množstvo prítlaku. “Maximálne množstvo generovaného prítlaku je zastropované na hranici 1,7 tony, takže strop prítlaku bude takmer dvojnásobný oproti jeho hmotnosti. Je to jednoducho preto, že inak by auto preťažilo pneumatiky.”

Predchádzajúca fotkaAktuálna fotkaNasledujúca fotka
RB Content Pool 1/10
RB Content Pool
RB Content Pool
RB Content Pool
RB Content Pool
RB Content Pool
RB Content Pool
RB Content Pool
RB Content Pool
RB Content Pool
RB Content Pool

Úlohou aktívnych závesov bude filtrovať nerovnosti na trati. “Nebude skákať na každom hrbole, nebude ani zďaleka také tuhé ako auto F1 alebo monopost Le Mans. Je pomerne poddajné, no zároveň ponúka možnosť doladiť nastavenia auta. Týka sa to aerodynamiky nastavením svetlej výšky, ale aj zmenami mechanického balansu, teda vyvážením medzi priľnavosťou na prednej a zadnej náprave. Toto auto teda môžete nastaviť tak, aby pasovalo širokej škále jazdeckých techník, štýlov a schopností.”

Vyrobených bude len 50 kusov

Ak máte záujem o kúpu monopostu RB17, pripravte si bez dane aspoň šesť miliónov eur. Mali by ste sa však poponáhľať, pretože vyrobených bude len 50 kusov. Potenciálni záujemcovia sa môžu hlásiť v samotnom Red Bulle, no väčšina áut sa rozpredala už pred spustením výroby.

Spolu s monopostom dostanete aj kompletný servis: Prístup na simulátory Red Bullu, tréningy s profesionálnym pretekárskym inštruktorom, ale aj údržbu a prípravu auta “šitú na mieru každému majiteľovi” podľa toho, ako často bude RB17 využívať.

Prví si Red Bull RB17 budú môcť obzrieť diváci na Festivale rýchlosti v Goodwoode, kde má hyperauto premiéru. Rakúska stajňa chce na podujatí zároveň osláviť svojich 20 sezón vo Formule 1.

Súvisiace články

Diskusia