logo F1online.skF1online.sk

Verstappen prezradil, že po nehode v Silverstone 2021 mal problémy so zrakom

Kolízia Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena na VC Veľkej Británie 2021
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2024

Na Veľkej cene Veľkej Británie 2021 zažil Max Verstappen jednu z najťažších nehôd svojej kariéry. Vedeli ste však, že holandský rýchlik mal po nej aj trvalejšie následky? Najnovšie prezradil, že ho trápili problémy so zrakom.

Na tento incident si všetci dobre pamätáme: Lewis Hamilton na vnútornej a Max Verstappen na vonkajšej strane v zákrute Copse sa navzájom dotkli, po čom monopost Red Bullu vyletel z trate a s preťažením 51 G vrazil do bariéry. Pilot červených býkov musel po nehode ísť do nemocnice na preventívne vyšetrenia.

Tri roky po tejto nehode Max Verstappen v magazíne Red Bulletin prezradil, že to nezostalo bez následkov. Dokonca aj o tri mesiace neskôr na pretekoch v Austine mal také problémy so zrakom, že uvažoval o odstúpení. V magazíne je preto VC USA 2021 zaradená na zoznam najpamätnejších víťazstiev.

FOM

“Mnoho ľudí o tom nevie, ale v tom čase som mal stále problémy s videním, ktoré sa objavili po nehode v Silverstone,” prezradil Max Verstappen v najnovšom čísle magazínu z dielne Red Bullu. “Trať sa niekedy začala veľmi vlniť. Počas pretekov som bojoval s Lewisom, ktorý ma dobiehal, ale tiež sám so sebou, pretože som mal problémy so zrakom.”

“Bolo to ako jazdiť na vlnách v člne v rýchlosti 300 km/h. Aby som ten problém odstránil, musel som sa koncentrovať na svoje dýchanie. Nič iné nezaberalo. V niekoľkých kolách som monopost takmer odstavil, pretože som poriadne nevidel,” spomína na rok 2021 Verstappen.

Rozostrené videnie nemal na všetkých podujatiach. “Dialo sa to na veľmi hrboľatých tratiach alebo na tých, ktoré mali okolo množstvo reklamných panelov.” V Austine mu určite nemohlo ani to, že vo výbehových zónach sú farebné pásy namaľované pozdĺž s traťou.

Keby sa vtedy o Verstappenových problémoch dozvedela FIA, takmer určite by mu prikázala podstúpiť lekárske vyšetrenie a nedá sa vylúčiť, že by dostal aj zákaz štartovať v pretekoch. Ak pilot nemá zrak stopercentne v poriadku, predstavuje riziko nielen pre seba, ale aj pre ostatných jazdcov na trati.

“Vtedy som o tom nikomu nepovedal, pretože som bol uprostred súboja o šampionát,” priznal Holanďan, ktorý triumf v USA zúfalo potreboval, aby naďalej žili jeho majstrovské nádeje. “Preto je to pre mňa naozaj špeciálne víťazstvo.”

Súvisiace články

Diskusia