logo F1online.skF1online.sk

Newey stále pracuje pre Red Bull. Na technické porady ho nepúšťajú, tvrdí Kravitz

Adrian Newey
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 7. 2024

Ďalší osud Adriana Neweyho zostáva neznámy, ale z vonkajšieho pohľadu to vyzerá, ako keby Red Bull nikdy neopustil. Tím oficiálne oznámil odchod geniálneho konštruktéra 1. mája a očakávali sme, že sa okamžite vytratí, aby konkurencii priniesol čo najmenej informácií. Aj v Silverstone sa však objavil v tímovom tričku Red Bullu.

Zdalo sa nám logické a v plnom súlade so zvyklosťami Formuly 1, že Neweyho už neuvidíme na boxovom múre svojho tímu, ktorý sa s ním v Miami hromadne a emotívne rozlúčil. Adrian sa však následne objavil na pretekoch v Monaku a dokonca aj minulý víkend v britskom Silverstone. V tímovom tričku, na štartovom rošte a dokonca aj s legendárnym červeným poznámkovým blokom pôsobil Newey dojmom, ako keby jeho zástupcovia nezvádzali tuhý boj s vedením Red Bullu o jeho predčasné uvoľnenie spod zmluvy.

Kolotoč špekulácií sa v súvislosti s ním točí poriadne divoko a len ťažko niečomu môžeme veriť s istotou. Objavila sa však dosť relevantná správa od portálu Motorsport.com, podľa ktorej Newey nesmie oznámiť svoje nové pôsobisko skôr ako v septembri. Vraj to stanovuje dohoda s Red Bullom a je to podmienka pre získanie tučného odstupného.

„Taký je cieľ. Dovtedy sa budem musieť rozhodnúť,“ odpovedal Newey na otázku televízie Sky, či sa na jeseň, resp. v zime rozhodne, čo bude ďalej.

Miesto špekulovania si tak radšej počkajme. Tohto pravidla sa držal aj reportér televízie Sky Ted Kravitz, ktorý nešíril ďalšie dohady, ale miesto toho odpovedal na inú zaujímavú otázku: prečo je Neweyho stále vidieť v garáži a tímovom oblečení Red Bullu?

„Musím vám porozprávať o Adrianovi Neweym, ktorý, a to je neuveriteľné, sa stále pohybuje po garáži Red Bullu so svojím zápisníkom, robí si poznámky a skúma auto, za ktoré už nezodpovedá,“ povedal Kravitz vo svojom tradičnom programe Ted’s Notebook na televízii Sky.

„Okrem toho stál aj na rošte a robil si nákresy monopostov ostatných tímov. Skúmal pritom vylepšenia konkurencie, premýšľal o nich a hovoril si, že tieto poznámky potrebuje. Ak si teda niekto myslí, že Adrian Newey sa chystá do dôchodku, tak, ehm, ste na omyle!“ vyhlásil Kravitz.

„Očividne teda bude pokračovať v inom tíme, pretože prečo by sem chodil a robil si poznámky o autách ostatných tímov? Nech už pôjde kamkoľvek, do Aston Martinu alebo Ferrari, prípadne do Williamsu, Mercedesu alebo McLarenu, ktorí sa zdajú ako menej pravdepodobní kandidáti, stále chodí na okruhy v oblečení Red Bullu a pripravuje sa na svoje ďalšie pôsobisko,“ uviedol Kravitz.

Ten zároveň uviedol, že aj keď Newey, očividne, stále pracuje pre Red Bull, už nie je najdôležitejším a najzodpovednejším mužom na technickom oddelení stajne z Milton Keynes. „Viem, že mu už nedovolia, aby sa zúčastnil technických porád tímu, ale podľa mňa je zaujímavé, že ho tu stále vídame,“ skonštatoval Kravitz.

Súvisiace články

Diskusia