logo F1online.skF1online.sk

Horner: Checo vie, že toto je neudržateľné

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 7. 2024

Ak sa niekomu v šiestich veľkých cenách podarí nazbierať šestnásť bodov, je to celkom dobrý výkon na jazdca zo stredu poľa. To je však vizitka Sergia Péreza, ktorý má pod zadkom Red Bull RB20, v tejto chvíli lídra priebežného poradia konštruktérskeho šampionátu. Christian Horner konštatuje, že treba začať zbierať body.

K holandským médiám sa po víkende pridal aj portál motorsport.com, ktorý zdupľoval informácie o výkonnostnej klauzule v zmluve Sergia Péreza. Zdroje sa teda zhodujú: Ak Pérez po VC Belgicka bude strácať viac ako 100 bodov na Maxa Verstappena, Red Bull má právo rozviazať s ním zmluvu.

Či ju využije, bude ho mať kým a bude ho chcieť niekým nahradiť, však už nie je také jednoznačné. Je pravdepodobné, že Pérezovi na udržanie sa v tíme postačia aj dva normálne súťažné víkendy, na ktorých bude útočiť na pódium. Nedá sa totiž povedať, že by mali červení býci pretlak lepších alternatív.

“Je frustrujúce, keď obe vaše autá spoločne nepodávajú dobrý výkon,” opisuje atmosféru v tíme Christian Horner. “Prísť o Checa v prvej časti kvalifikácie bolo sklamanie. Prvý tréning zmeškal, pretože jazdil Isack Hadjar. Druhý tréning bol v jeho podaní slušný. Mal byť niekde okolo prvej šestky, no potom sme oňho prišli v Q1. Je to veľmi frustrujúce.”

Red Bull sa pokúsil zo Silverstonu vyťažiť aspoň niečo a Pérezovi nasadil viacero nových komponentov pohonnej jednotky. To je však jeden z mála pozitívnych momentov VC Veľkej Británie. “Tento víkend mu nič nevyšlo. V pretekoch sme zariskovali. Štartoval na tvrdej zmesi a v úvode sa slušne posúval.”

Spolu s Kevinom Magnussenom, ktorý jazdil pred ním, sa predieral štartovým poľom. Táto dvojica bola jednou z mála, ktorá v úvodných kolách zabávala divákov na tribúnach. “Keď prišiel dážď, bol pätnásty alebo šestnásty. V tej chvíli to bolo ako hodiť si mincou, ako to spravili aj v Leclercovom prípade. My sme šli na intermediálky.”

“Keby dážď zosilnel, vyzeral by ako hrdina. Nezosilnel, takže sme absolvovali o jeden pitstop navyše a prišli sme o čas na intermediálkach na schnúcej trati. Po tomto víkende sa budeme musieť pozrieť na viac vecí,” konštatuje Horner.

Na stole šéfa Red Bullu zrejme čoskoro pristane Pérezov kontrakt a bude si treba posvietiť aj naň. Bude sa treba rozhodnúť, či si Red Bull môže ďalej dovoliť takéto chudobné bodové zápisy. “On vie, že nezískavať body je neudržateľné. Musíme zbierať body a on to vie. Pozná svoju úlohu, svoje ciele. Nikto netúži viac po tom, aby sa Checo vrátil.”

Red Bull zatiaľ môže ruky-nohy bozkávať Maxovi Verstappenovi aj boxovému múriku za to, že takto zachraňuje situáciu. Vďaka tomu, že v nedeľu spravil najmenej chýb a McLaren zas až príliš veľa, v šampionáte nestratil toľko bodov. Keby však vyšlo McLarenu double alebo dvojité pódium, ku ktorému sa schyľovalo pred prvým chybným rozhodnutím, už by to v Pohári konštruktérov pomaly vrelo.

“Dnes nám vzali sedem bodov,” poznamenal Horner v súvislosti s Mercedesom. McLaren z náskoku Red Bullu ukrojil až deväť bodov. “Sme si toho veľmi dobre vedomí. Aby sme vyhrali konštruktérsky šampionát, potrebujeme, aby bodovali obe autá.”

Súvisiace články

Diskusia