logo F1online.skF1online.sk

Norris sa odmieta tešiť z tretieho miesta: Zahodili sme víťazstvo

Lando Norris
© X/F1
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl7. 7. 2024

Začína to byť obohraná pesnička. Jej dej býva podobný – Lando Norris má reálnu šancu vyhrať preteky, prípadne je aj vo vedení, no vždy až na Miami ho niečo zrazí na kolená. Dnes to bola kombinácia jeho vlastných i tímových zlých rozhodnutí.

Norris si preteky prehral pri prezúvaní z intermediálnych pneumatík na suché. Zastavil o kolo neskôr než konkurencia a spolu s tímom zvolil mäkkú zmes, pritom oproti Lewisovi Hamiltonovi a Maxovi Verstappenovi mal v rukáve tromf v podobe ešte jednej čerstvej strednej sady.

„To, že sme zastavili o kolo neskôr, ide kompletne na môj vrub. Je to o jazdcovom pocite a poznatkoch, kedy presne zastaviť. Lewis v tej chvíli odviedol lepšiu prácu,“ skonštatoval Lando Norris.

Ako vzniklo rozhodnutie obuť použité mäkké pneumatiky, a nie stredné? Vo vysielačke sme počuli diskusiu medzi Norrisom a inžinierom Willom Josephom. Kým pilot sa prikláňal k mäkkej sade, argumentujúc stále vlhkou vozovkou, boxový múrik navrhoval strednú zmes, ktorú obul aj kolega Oscar Piastri.

„Lewis mal tiež softy. A vyhral. Ale bolo to zlé rozhodnutie. Mäkké pneumatiky nám nesedia, kým Mercedes je na nich výrazne lepší. Toto rozhodnutie bolo medzi tímom a mnou.“

Expert Sky Sports Karun Čandhok to povedal jasne – tím sa nemal vypytovať, ale mal jednoducho obuť strednú zmes.

Kým na pódiu sa Lando Norris držal, keď očividne nechcel prekaziť krásne emócie krajanovi Lewisovi Hamiltonovi, pri mikrofóne Sky Sports pôsobil sklamane, až frustrovane. Keď sa ho Natalie Pinkhamová spýtala, či aj takýto deň patrí k ceste na vrchol, a teda sa z neho môže poučiť, reagoval až nezvykle rázne.

„Mal som vyhrať? Áno! Vyhral som? Nie! Nebudem sa teda predsa tešiť z tretieho miesta. Navyše sme zase stratili body oproti Maxovi. Áno, sú tu pozitíva a veľa dobrých vecí. Na konci však nie som spokojný ani šťastný. Znovu sa vyskytli veci, ktoré nás zrazili dolu, a zahodili sme víťazstvo,“ vyhlásil britský pilot.

Je zaujímavé, že takto pred rokom v McLarene všetci jasali, keď sa vôbec dokázali dostať na pódium v Silverstone. Jediné pozitívum dneška teda je, že je v niečom dobré, keď fanúšikovia smútia z tretieho a štvrtého miesta.

„Ak sa na to takto pozriete, tak áno, je to určitý pohľad na vec. Avšak teraz sa bijeme na čele s výbornými pilotmi, a sme v hre. A žiaľ, oni odvádzajú lepšiu prácu ako my,“ sebakriticky skonštatoval druhý muž priebežného poradia jazdcov.

V McLarene vôbec nedokážu využiť jedinečné obdobie, v ktorom majú potenciál dosahovať najvyššie priečky. Lando Norris mal vyhrať dnes i v Kanade, kde tiež doplatil na strategický lapsus. Veľmi blízko bol v Rakúsku, Španielsku či v Imole. Stále má však len jeden triumf z Miami.

„Dnes sme neboli až takí rýchli. Keď trať kompletne vyschla, Mercedes bol oveľa rýchlejší. Na vlhkej trati to bolo o niečo lepšie. Nemyslím si, že sme tu mali víkend, kedy by sme boli práve my jasne najrýchlejší. Vždy sme však v hre. Je frustrujúce, že sme párkrát zahodili niečo, čo malo byť naše,“ uzavrel Norris.

Súvisiace články

Diskusia