logo F1online.skF1online.sk

Kráľ je späť! Víťazstvo vyvolalo vlnu emócií aj rozohnalo pochybnosti, priznal Hamilton

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 7. 2024

Lewis Hamilton sa vrátil! Sedemnásobnému majstrovi sveta sa vo Veľkej Británii podarilo vyhrať už svoje 104. preteky. Tento triumf však nie len ďalším zápisom v historických štatistikách, ale obrovský míľnik v jeho živote a jedna z najemotívnejších chvíľ kariéry.

V Silverstone rozhodovala odvaha, talent, jazdecké zručnosti, skúsenosti, stratégia aj šťastie. Lewisovi Hamiltonovi dnes skrátka bolo súdené, aby po dvoch sezónach mlčania opäť nahlas prehovoril. Spravil to vo veľkom štýle a po ťažkých rokoch s problémovým monopostom si toto víťazstvo plne zaslúžil a patrične si ho aj užil.

Poriadne ho však vzalo. V popretekovej vysielačke sme počuli nefalšované emócie. Lewisovi Hamiltonovi spadol obrovský kameň zo srdca. “Srdce mi bije opreteky. Zažil som tu toľko úžasných chvíľ, ale keď som prešiel cieľovou čiarou, niečo sa vo mne otvorilo, čo som v sebe asi veľmi dlho držal,” vyspovedal sa pred mikrofónom Sky Sports.

Domáci pretekár priznal, že v posledných sezónach o sebe začínal pochybovať a uvažoval dokonca aj nad ukončením kariéry. Nedeľa v Silverstone je vykúpením a potvrdením toho, že stále na to má. “Toto bolo najemotívnejšie víťazstvo, aké som kedy zažil. Nikdy som neplakal a vždy som sa čudoval, keď som videl napríklad Rubensa Barrichella plakať. Hovoril som si, že to sa mne nestane,” usmieval sa. “Poriadne ma to vzalo.”

“Po takom ťažkom roku 2021 som sa snažil vrátiť späť, spolu s tímom sme prežili ťažké časy. Na tej ceste sa mi preháňalo hlavou toľko myšlienok a pochybností. Dospelo to až do bodu, keď som uvažoval, že už nebudem pokračovať,” priznáva myšlienky na koniec kariéry. “Snažil som sa vrátiť a konečne som uspel. Je to úprimne najlepší pocit, na aký si spomínam.”

Lewis Hamilton v roku 2021 po kontroverznom rozhodnutí Michaela Masiho prišiel o majstrovský titul, ktorý mal byť právom jeho. V nasledujúcich sezónach ho zas sklamal Mercedes, keď nedokázal postaviť konkurencieschopný monopost. Každý predstavený balíček vylepšení prinášal nádej, že konečne sa to zlomí, no až doteraz to neprichádzalo.

Hamilton prezradil, čo mu dodávalo energiu a presviedčalo ho, aby neskončil. Sú to najlepší fanúšikovia. “Stopercentne viem, že by som nezvládol robiť svoju prácu bez mojich fanúšikov, bez ľudí, s ktorými sa stretávam po celom svete, najmä tu vo Veľkej Británii. Ešte stále tomu všetkému nemôžem uveriť. Vyrastal som v Stevenage, môj otec mi neďaleko zháňal prvú prilbu. Myslel som si, že moji rodičia budú moji jediní podporovatelia. Je neskutočné mať takú podporu, pretože to vás pozdvihne, taktiež, keď vidíte takých štedrých ľudí, buď vám niečo darujú, alebo vás napĺňajú pozitívnou energiou. To je jedna vec, ktorá ma poháňa.”

“A okrem toho aj ten záblesk nádeje, aj keď je len najmenší, tak sa ho snažím neignorovať a každý deň sa koncentrujem na svoj vnútorný mier,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia