logo F1online.skF1online.sk

Verstappena spláchol Silverstone: Bol som v nesprávny čas na nesprávnom mieste

Max Verstappen
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala6. 7. 2024

V Rakúsku sme si neveriacky pretierali oči, keď sme videli, ako jednoznačne Max Verstappen ovládol kvalifikáciu. V Silverstone zas neveriacky pretierali oči fanúšikovia Red Bullu, ak nesledovali dnešný program a pozreli si len výsledky. Holandský pilot si povzdychol nad svojou smolou.

Záver prvej časti kvalifikácie bol veľmi hektický. Po červenej vlajke sa všetci museli poponáhľať, pretože na okruh si brúsili zuby ďalšie dažďové mraky. Viacerí piloti stihli zajazdiť konkurencieschopný čas, no Max Verstappen nezvládol prejazd zákrutou Copse, v ktorej už celkom husto pršalo. Keby dážď neustal, možno by sa aj on rozlúčil s kvalifikáciou už po jej prvej časti.

“Povedal by som, že som bol v nesprávny čas na nesprávnom mieste,” vysvetľoval problémovú sobotu Max Verstappen. “Vyšli sme na trať pomerne neskoro, ale zas sme nečakali, že bude pršať. Keď som opúšťal siedmu zákrutu, tak na priezore som videl, že začalo pršať. Všetci však už tú drobnú oblasť s dažďom prešli.”

V kokpite zavládol stav najvyššej pohotovosti. Hrozilo, že toto je posledná možnosť vylepšiť svoj čas. “Keď som prišiel do Copse, vedel som, že jazdci predo mnou zajazdia kolo. Vtedy uvažujete, že možno prichádza dážď, tak musíte dokončiť tento pokus, lebo inak vypadnete v Q1.”

“Snažil som sa teda udržať si nejakú rýchlosť, ale v Copse som zvoľnil. Bolo tam tak klzko, že to nestačilo a dostal som šmyk. Na trati bola len jedna suchá stopa a nechcel som havarovať, takže som prešiel cez tú špinu a mokrý úsek mimo stopy. Preletel som cez štrk a snažil sa netrafiť bariéru. Žiaľ, poškodilo mi to podlahu. Odvtedy som sa snažil prežiť,” vyhlásil Verstappen.

Podľa talianskeho insidera Giuliana Duchessu stratil približne 15 bodov prítlaku. Helmut Marko však do éteru vypustil oveľa bombastickejšie vyjadrenie, podľa ktorého prišiel až neuveriteľných 100 bodov prítlaku, čomu je však len veľmi ťažké uveriť. S takým hendikepom by mal problém postúpiť vôbec do Q2.

Mechanici robili, čo vedeli a zakaždým, keď sa vrátil do boxov, opravovali jeho podlahu. “Tím odviedol skvelú robotu, že sa mu podarilo minimalizovať stratu. Stále ste mohli vidieť, že tam niečo majstrovali, pretože podlaha bola vo veľmi zlom stave. Bol som veľmi šťastný, že som postúpil do tretej časti kvalifikácie, pretože auto spravilo veľký krok vzad. So štvrtým miestom som celkom spokojný.”

Red Bull v sobotu spláchlo počasie v Silverstone. “Mali sme kus smoly. Nechcem, aby sa mi diali takéto veci, ale niekedy to nemáte vo svojich rukách, napríklad s počasím. Samozrejme, že by som chcel byť prvý a myslím si, že sme o prvé miesto mohli zabojovať, ale stále sme v hre a všetko je možné. Asi budem musieť v pretekoch útočiť, čo je tiež dosť zábava. V nedeľu to bude zaujímavé.”

Priaznivcov Maxa Verstappena môže upokojiť informácia, že podľa Christiana Hornera má Red Bull k dispozícii novú podlahu identickej špecifikácie, takže štart z boxovej uličky mu nehrozí.

V nedeľu chce Verstappen opäť chytiť rytmus. “Na aute sme spravili veľa zmien a myslím si, že v kvalifikácii na tom bolo lepšie. S poškodenou podlahou sme to však nemohli ukázať. Dúfame, že keď zajtra nasadíme novú podlahu, tak sa to celé stabilizuje a budeme mať dobré preteky na čele.”

Súvisiace články

Diskusia