logo F1online.skF1online.sk

Newey musí čakať do septembra. Pre dohodu s Red Bullom nesmie nič prezradiť skôr

Adrian Newey
© X/Amanda Newey
Milan Kubala
Milan Kubala6. 7. 2024

O Adrianovi Neweym sa intenzívne špekuluje a ešte dlho sa bude. Pripravte sa, že geniálny konštruktér bude jedným z ťahúňov augustovej uhorkovej sezóny, keďže meno svojho budúceho zamestnávateľa nesmie prezradiť skôr ako v septembri. Podľa britských médií to súvisí s jeho dohodou s Red Bullom.

V posledných týždňoch v súvislosti s Adrianom Neweym len ťažko niečomu veriť. Podľa jedného zdroja mal už podpísať zmluvu s Ferrari, podľa ďalšieho s ním podpísal len predbežnú zmluvu, zatiaľ čo taliansky tím dáva dokopy 100 miliónov na jeho štvorročný kontrakt. Iná strana zas tvrdí, že je už veľmi blízko podpisu s Aston Martinom. Nuž a vylúčiť nemôžeme ani tímy McLaren a Mercedes, ktoré sa tiež bežne spomínajú.

Situácia je zamotaná a ešte dlho bude. Na sociálnych sieťach si už z toho robí žarty aj Neweyho manželka Amanda: “Dovolenkujeme v [hoteli] Limewood, ktorý vlastní Jim Ratcliffe (zakladateľ Ineosu, pozn. red.), prišli sme v Aston Martine v modro-striebornom štýle Ferrari, nosíme papájové šortky a aby sme počas dovolenky zostali bdelí, pijeme Red Bull.”

Adrian Newey v rozhovore pre Sky F1 prezradil, že ešte nemá predstavu o svojej budúcnosti. “Neviem. V tejto chvíli tak trochu pracujem na RB17 a potom si dám chvíľu voľno,” odvetil bývalý technický riaditeľ Red Bullu, ktorého hyperauto RB17 spoznáme o týždeň v Goodwoode. “Pred týždňom sme si vzali sedem dní voľna a mali sme aj šťastie na počasie. Prešli sme celé južné pobrežie s našimi psami v starom Aston Martine DB6. Bola to zábava.”

Po dovolenkovom sumáre nasledovala otázka, či by sa mal na jeseň, resp. v zime rozhodnúť o tom, čo bude robiť ďalej. “Taký je cieľ. Dovtedy sa budem musieť rozhodnúť.”

Ktovie, možno už Newey skutočne vie, kam povedú jeho kroky, no v tejto chvíli to skrátka nemôže prezradiť. O tejto podmienke informoval portál motorsport.com. Podľa jeho “dobre informovaných zdrojov” je jednou z podmienok na získanie odstupného aj dohoda s Red Bullom, že Newey neoznámi svoje budúce pôsobisko skôr ako v septembri.

Po ňom bude nasledovať šesťmesačné obdobie, počas ktorého bude pokračovať na svojej nútenej dovolenke. Až po uplynutí týchto šiestich mesiacov sa bude môcť pripojiť k novému tímu, nech to už bude ktokoľvek.

Bude to Ferrari, McLaren, Mercedes alebo toľko skloňovaný Aston Martin? Britský tím investuje a darí sa mu prilákať ďalšie zvučné mená. Len pred pár dňami oznámil príchod “otca” motorov Mercedesu Andyho Cowella a podľa zákulisných informácií sa má k tímu pripojiť aj technický riaditeľ Ferrari Enrico Cardile. Ak by to celé zastrešil Adrian Newey so svojimi skúsenosťami, z Aston Martinu by sa rýchlo stal jeden z najatraktívnejších tímov na rošte.

Súvisiace články

Diskusia