logo F1online.skF1online.sk

Wolff je ochotný dodávať motory Alpinu: Čím viac zákazníkov, tým lepšie

Pierre Gasly
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala6. 7. 2024

Ak si to Alpine nerozmyslí a skutočne sa rozhodne zrušiť svoj motorový program pre rok 2026, so získaním dobrého partnera zrejme nebude mať problém. Toto Wolff v piatok prezradil, že Mercedes je otvorený všetkým alternatívam vrátane toho, že by k svojim zákazníkom pridal aj Alpine.

Utajiť niečo vo Formule 1 je veľmi ťažké. Keď ide o takú dôležitú tému, akou je motorový program, tak to už vôbec. Alpine totiž musel rozbehnúť predbežné rokovania s ostatnými dodávateľmi pohonných jednotiek, čo je už priveľa uší na to, aby o tom nevedel aj celý zvyšok kolotoča F1.

Vo štvrtok na tlačovej konferencii šéfov tímov sa motory Alpinu zaradili k hlavným bodom programu. Toto Wolff dostal otázku, či je možné, že francúzskej stajni bude dodávať motory Mercedes. Vzhľadom na to, že strieborné šípy v roku 2026 prídu o Aston Martin, to vraj nevyzerá zle.

“Je to komplikovaná situácia, pretože sa nám páči myšlienka, že by sme Aston Martin nahradili iným tímom — už len kvôli tomu, koľko sa toho naučíte,” poukazuje na výhody širokého okruhu zákazníkov Toto Wolff. “U nás to vnímame tak, že čím viac pohonných jednotiek máme, tým je to lepšie z hľadiska akcelerácie vývoja a spoľahlivosti.”

Ak pohonná jednotka bude mať nejaký technický problém, ten sa pri väčšom počte zákazníkov s vyššou pravdepodobnosťou prejaví na predsezónnych testoch alebo na úvodných podujatiach ročníka, zatiaľ čo v Honde alebo Audi sa nebudú môcť spoľahnúť na obrovské množstvo dát a hrozí, že s problémami sa budú boriť dlhšie.

Zatiaľ však nič nie je vytesané do kameňa, práve naopak. “Zatiaľ sme nezašli ďalej ako po predstavenie si názorov alebo prvotné prieskumné rokovania. Alpine prijme rozhodnutie, či chce pokračovať so svojím motorovým programom vo Formule 1 alebo nie. Až keď prijme toto strategické rozhodnutie, až potom sa vrhneme na dohody. Sme však otvorení a presne to sme im aj povedali.”

Mercedes sa zatiaľ zaviazal dodávať motory aj McLarenu a Williamsu. Alpine by bol teda štvrtým prírastkom. Šéf McLarenu Zak Brown by ho privítal vzhľadom na to, že takéto rozšírenie by mohlo pomôcť aj jeho stajni.

“Z nášho pohľadu platí, že čo je dobré pre motorovú divíziu Mercedesu, to je dobré aj pre McLaren,” odkázal Zak Brown. “Sú skvelým partnerom a ak to bude prospešné pre ich pohonné jednotky, tak to schvaľujeme.”

Šéf McLarenu uvažuje, že Alpine by sa mal rozhodnúť čím skôr. “Čím skôr prijmete rozhodnutie, tým je to lepšie pre prípravy. Povedal by som, že rozhodnutie budú chcieť prijať pred letnou prestávkou, aby mali čo najviac priestoru preskúmať pohonnú jednotku a ako funguje.”

Blokovať príchod Alpinu do rodiny Mercedesu nebudú ani vo Williamse, odkázal jeho šéf James Vowles. “Myslím si, že Zak a Toto to povedali veľmi výstižne. Čím viac pohonných jednotiek, tým viac sa naučíte. Ani v tejto sezóne o tom nie pochýb.”

Alpine však bude musieť rátať s tým, že dobehnúť jeden rok príprav nebude jednoduché. “My už dlhé mesiace pracujeme s HPP na tom, aby sme dali dokopy ten správny koncept pre rok 2026. Nech sa už rozhodnete akokoľvek, za ostatnými troma tímami budete zaostávať o dvanásť mesiacov. To je v celkovom meradle dosť veľký hendikep. Neznamená to, že by sa to nedalo zvládnuť, ale v niektorých oblastiach budete musieť robiť kompromisy. Je za tým obrovské množstvo práce, aby ste sa na rok 2026 pripravili správne. Aj to najmenšie rozhodnutie ohľadom rozloženia môže mať dosť veľký dopad.”

Súvisiace články

Diskusia