logo F1online.skF1online.sk

McLaren je po piatku obozretný, bude hľadať ďalšie desatinky

Lando Norris
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala5. 7. 2024

Najrýchlejším mužom oboch piatkových tréningov sa stal Lando Norris. McLaren to má na domácom okruhu veľmi pekne rozbehnuté a v sobotu by sa mohol pokúsiť získať prvú pole position od kvalifikačného víťazstva Heikkiho Kovalainena v roku 2008. Papájoví však zostávajú opatrní a nerobia unáhlené závery.

Kolízia s Maxom Verstappenom nijako nespomalila Landa Norrisa, ktorý v druhom tréningu zajazdil zatiaľ najrýchlejší čas víkendu 1:26,549. V pomyselnom prvom rade mu robil spoločnosť Oscar Piastri, čo je pre McLaren veľmi dobré znamenie.

Celkom vydarený piatok, no nie? “To máte pravdu, mali sme dobrý štart do víkendu,” prikývol Lando Norris. “Dnes ráno som sa síce necítil až tak komfortne, ale pár vecí sme nastavili a doladili, čo ma dostalo do lepšieho okna. Na tejto trati je to dôležité, pretože balans je posunutý dopredu, je to dosť hraničné a navyše vo vysokej rýchlosti.”

Sobota by mala byť opäť vyrovnaná. “Bolo to náročné, ale som spokojný. Dobre napredujeme. Je to pomerne tesné aj s Mercedesom, ktorý sa zdá byť rovnako rýchly ako my. Oni len zatiaľ nevytočili motor a v poslednom výjazde toho nespravili tak veľa. Myslím si, že sme na tom dobre, ale ešte niečo môžeme nájsť.”

Andrea Stella poukázal napríklad na tretiu zákrutu, v ktorej sa zatiaľ McLarenu nedarí správne zabrzdiť a trafiť apex. Pracovať vraj treba aj na výkone monopostu v najrýchlejších sekciách okruhu, kde ešte auto nedrží stopu ako na koľajniciach.

Oscar Piastri stratil na tímového kolegu tri desatiny sekundy. Po tréningoch upozorňoval aj na tradičné premenlivé počasie, ktoré môže piatkové predpoklady hodiť do koša. Oveľa dôležitejšie je byť v správny čas na správnom mieste, na čo si musí dať pozor najmä boxový múrik. McLaren už v premenlivých podmienkach neraz zaváhal.

“Naša dnešná rýchlosť v suchých podmienkach nemusí byť až taká dôležitá s ohľadom na zvyšok víkendu,” uznal Oscar Piastri. “Všetky tímy to budú mať náročné, aby to zvládli s počasím. Odhadnúť anglické počasie je ťažké aj počas bežného dňa, počas súťažného víkendu ani nehovoriac. Z tohto pohľadu to bude vzrušujúce.”

Dážď-nedážď, výslednému piatkovému poradiu sa zatiaľ nedá celkom veriť aj vzhľadom na to, že hlavní súperi neukázali plný potenciál a najbližším prenasledovateľom McLarenov bol tentoraz Sergio Pérez. “Som zvedavý na to, aký program mali ostatní. Ak by sa nám podarilo udržať si takýto náskok aj na zvyšok víkendu, bolo by to fajn, no nie som si tým istý. Mali sme dobrý tréning a dobrý deň. Ja potrebujem doladiť pár vecí, ale celkovo to bol slušný piatok.”

McLaren musí popracovať aj na spoľahlivosti, pre ktorú Oscar Piastri v prvom tréningu musel nedobrovoľne odstaviť svoj monopost na vjazde do boxov. Chyba sa podľa šéfa tímu týkala palivového systému. “Podarilo sa nám ju však identifikovať a odstrániť. Nerobí nám to vôbec starosti,” ubezpečil Andrea Stella.

Taliansky inžinier napokon vysvetlil, prečo berie výsledky s rezervou. “Nemyslím si, že by sme mali dávať takú váhu konečnej klasifikácii, najmä z druhého tréningu. Všetci vedeli, že príde dážď, preto sa viacerí jazdci ako Max vybrali na trať s novými gumami už veľmi skoro a následne sa venovali dlhým jazdám. My sme sa rozhodli pre tradičnejšie načasovanie jázd, takže sme naše kolá zajazdili o čosi neskôr. Na výsledky ako také príliš nehľadím, ale určite vidíme povzbudzujúce náznaky v oboch tréningoch z hľadiska rýchlosti na jedno kolo, ale aj tej pretekovej.”

Súvisiace články

Diskusia