logo F1online.skF1online.sk

Alpine skúma všetky možnosti, hovorí Wolff o zrušení motorového programu

Esteban Ocon
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala4. 7. 2024

Ak chce Alpine skutočne zrušiť svoj motorový program, je najvyšší čas si čím skôr nájsť dodávateľa pohonných jednotiek. Dá sa očakávať, že bude klopať na dvere všetkým výrobcom vrátane Mercedesu. Toto Wolff nepriamo potvrdil, že o plánoch francúzskeho tímu vie.

Pohonné jednotky Mercedesu by Alpinu mohli pomôcť. Na jednej strane by to mohol byť žolík, ako pritiahnuť do tímu Carlosa Sainza, na druhej sa dá očakávať, že v Brixworthe vznikne lepšia pohonná jednotka ako vo Viry a zatiaľ sa zdá, že aj kdekoľvek inde.

V Rakúsku sa televízia Sky Sport spýtala Tota Wolffa na špekulácie o tom, že Alpine chce zrušiť motorový program a stať sa zákazníckym tímom. “Alpine v tejto chvíli skúma všetky rôzne možnosti,” nepriamo to potvrdil šéf Mercedesu. “Ich manažment očividne nie je spokojný s predvádzanými výkonmi.”

“Ale viete, ako to vo Formule 1 chodí; veci sa menia. Pred tromi veľkými cenami mal Alpine množstvo dôvodov skúmať ďalšie príležitosti. Pozrite sa však na Barcelonu a Rakúsko a hneď pôsobia oveľa lepšie. Takže možno to nie je len o motore,” podotýka viedenský rodák.

Mercedes sa svojou pohonnou jednotkou pre rok 2026 chváli nielen zákazníkom, ale už aj celému svetu. Nie je teda prekvapivé, že nechce pristúpiť na zmeny v tejto oblasti, aby šasi s aerodynamikou nemuselo kompenzovať jej nedostatky. Čím viac výkonu bude chýbať súperom, tým lepšie pre Mercedes, ktorý si verí.

Aj šéf stajne však uznáva, že nové pravidlá nepôsobia trikrát vábne. “V súčasnej podobe pravidlá nevyzerajú až tak dobre, ale pracuje sa na tom. Veľmi dúfam v to, že zodpovední na strane FIA vypočujú tímy. Spoločne pracujeme na tom, aby sme pripravili pravidlá, vďaka ktorým budeme mať vzrušujúci šport. To je najdôležitejšie. Oni sú akcionári, ale máme tu aj fanúšikov,” pripomenul Wolff.

Súvisiace články

Diskusia