logo F1online.skF1online.sk

Horner: Max sa nezmení a Lando sa musí naučiť, ako s ním pretekať

Christian Horner a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 7. 2024

Viete, že situácia je vážna, keď šéf Red Bullu vystúpi uprostred týždňa, aby odmietol kritiku zo strany bossa McLarenu. Rivalita sa nám pred britskou GP poriadne rozbieha a v Silverstone môžeme očakávať ďalšie kolo súboja Verstappen verzus Norris, Red Bull verzus McLaren. Podľa slov Christiana Hornera sa však po nedávnych udalostiach veľa nezmení.

Jeho zverenec Max Verstappen sa tento týždeň vrátil do rokov 2018 či 2021, keď čelil veľkej kritike a náročným otázkam. Na tento scenár je veľmi dobre pripravený, aj keď prvýkrát čelí McLarenu s Landom Norrisom. Šéf stajne z Wokingu Andrea Stella, ktorý je veľmi pokojným a distingvovaným mužom, vystúpil po pretekoch v Rakúsku s prehlásením, že FIA nenaučila Verstappena pretekať v roku 2021 a preto sa vracajú staré problémy.

„Problém je, že keď takéto veci neriešite poctivo, vrátia sa späť. A presne to sa dnes stalo. V minulosti sme videli súboje Maxa s Lewisom, ktoré si zaslúžili prísnejší trest, a neboli dostatočne riešené. Dnes sa toto všetko vrátilo späť,“ vyhlásil Stella.

Christian Horner nemohol reagovať na tieto slová. Príležitosť dostal až v utorok, keď vystúpil v televízii Sky so svojou obhajobou, ktorá je vskutku perfektnou metaforou rokov 2018 či 2021. „Max sa určite nezmení,“ vyhlásil boss Red Bullu.

„Lando sa ešte len učí, ako pretekať s Maxom, takže si myslím, že do celej situácie vstúpil aj tento element. Ešte len objavujú, aké to je s ním bojovať. Nevyhnutne medzi nimi dôjde k ďalším tesným súbojom, keďže ich autá sú na tom podobne,“ pokračoval Horner.

„Max je tvrdý pretekár – je pravdepodobne jedným z najtvrdších na trati. Každý vie, že keď sa s ním pustí do súboja, vráti vám požičané,“ dodal šéf Red Bullu.

Podľa jeho slov si už obaja (niekdajší) veľkí kamaráti pohovorili a „vyčistili vzduch“. Po rakúskych pretekoch to vyzeralo, že Norris požadoval od Verstappena ospravedlnenie, ale Horner celú záležitosť bagatelizoval. „Pokiaľ mi je známe, tak už spolu hovorili. Nemyslím si, že majú problém,“ uviedol šéf Red Bullu.

Christian reagoval aj priamo na slová Stellu. Podľa Hornera bol Verstappen v roku 2021 trestaný viac ako dostatočne. Rivalita medzi oboma jazdcami sa podľa jeho slov buduje už od Veľkej ceny Miami a v určitom okamihu bol incident nevyhnutný. Stellovo hodnotenie preto považuje za „nespravodlivé“.

„Max pretekal v roku 2021 neuveriteľne tvrdo. Je to tvrdý pretekár a v podstate dva roky s nikým nesúperil, keďže jazdil vpredu s veľkým náskokom,“ prehlásil Horner. „Konflikt medzi nimi narastal posledné dvoje, troje, štvoro pretekov a skôr či neskôr by pohár pretiekol.“

„Keď Max v roku 2021 urobil v súboji s Lewisom – ktorý v tej sezóne pretekal veľmi tvrdo – niečo zlé, bol za to potrestaný. Podľa mňa je nesprávne a nespravodlivé takto onálepkovať jazdca. Som si istý, že v tej horúčave to bolo pre Andreu frustrujúce, ale také je jednoducho tvrdé pretekanie. Dlhé roky pracoval vo Ferrari s Michaelom Schumacherom, takže práve on by to mal vedieť,“ dodal Horner.

Súvisiace články

Diskusia