logo F1online.skF1online.sk

Motorový génius sa vracia s Aston Martinom! Andy Cowell nahradí Whitmarsha

Andy Cowell
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2024

Hlavný strojca dominancie Mercedesu na počiatku hybridnej éry je späť! Andy Cowell bol nesmierne dôležitým článkom pri úspechoch Mercedesu, ale po dlhých sezónach pod veľkým tlakom sa v roku 2020 rozhodol, že potrebuje odpočinok. Neodišiel však nadobro a teraz sa vracia, keď nahradí Martina Whitmarsha na poste generálneho riaditeľa Aston Martinu.

K výmene dôjde 1. októbra, keď Whitmarsh definitívne opustí stoličku generálneho riaditeľa Aston Martinu a prenechá miesto Cowellovi, ktorý sa vracia na scénu po rokoch v ústraní. Dlhoročný inžinier sa pravdepodobne nechce vrátiť k práci v továrni a túži skôr po manažérskej role. Pozícia generálneho riaditeľa celého Aston Martinu tomu skvelo vyhovuje.

Cowellov životopis je bohatý a opradený úspechmi. Člen Kráľovskej technickej akadémie pracoval po absolvovaní vysokej školy pre Cosworth a už tu sa začal špecializovať na motory pre F1. Svoje prvé preteky vyhral len krátko po tridsiatke, keď práve jeho pracovná skupina pripravila motor pre tím Stewart.

Po krátkom pôsobení v BMW sa vrátil do Cosworthu a v roku 2004 sa stal zamestnancom Mercedes-Ilmor a práve tu začali jeho úspechy. Od júla 2008 pracoval ako šéf motorového oddelenia Mercedesu a v roku 2013 sa stal výkonným riaditeľom Mercedes AMG High Performance Powertrains. Úspechy jeho motorov po roku 2014 nemusíme pripomínať.

V júni 2020 však prišiel čas, aby si našiel novú výzvu. Rezignoval na svoje posty v Mercedese s odkazom, že chce „hľadať nové technické a obchodné výzvy“. Tú si teraz našiel a úloha generálneho riaditeľa Aston Martinu bude jeho prvou výkonnou funkciou od odchodu z Mercedesu.

„Som nadšený, že sa môžem pripojiť k vzrušujúcemu projektu Lawrenca Strolla. Teším sa na spoluprácu s talentovanou skupinou ľudí,“ uviedol Cowell v tlačovej správe Aston Martinu. „Súťaženie v F1 vždy patrilo k mojej vášni a k Aston Martinu sa pripojím vo vzrušujúcej dobe, keď sa blíži dokončenie našej továrne a náš prerod na plnohodnotný továrenský tím s našimi strategickými partnermi Hondou a Aramcom v roku 2026.“

Whitmarsh sa tak ku koncu roka rozlúči s funkciou generálneho riaditeľa Aston Martinu, ktorá bude podľa medializovaných informácií poslednou v jeho bohatej kariére. Koncom roka sa vraj odoberie na odpočinok a podľa jeho slov si nemohol priať lepšieho nástupcu než Cowella.

„Andyho poznám už veľmi dlho a v roku 2004 som ho priviedol do Mercedes HPP, kde v rokoch 2013 až 2020 pracoval ako výkonný riaditeľ a dosiahol obrovské úspechy v podnikaní aj v športe. Pre Aston Martin bude obrovským prínosom a významne prispeje k realizácii našej stratégie do budúcnosti,“ povedal Whitmarsh, podľa ktorého je budúcnosť celej skupiny, aj pretekárskeho tímu v F1, v dobrých rukách.

„Andyho príchod v októbri a dokončenie areálu AMR mi umožní si urobiť odstup a sústrediť sa na iné projekty v mojom živote s vedomím, že sme postavili základy pôsobivého tímu s inšpiratívnou víziou a moderným vybavením na dosiahnutie úspechu v F1,“ dodal Whitmarsh.

Nadšený je aj Lawrence Stroll, ktorý poďakoval všetkým zainteresovaným stranám, ale nezabudol pripomenúť, aká je dlhodobá ambícia jeho Aston Martinu vo Formule 1. „Som veľmi rád, že môžem Andyho privítať v našom tíme v tomto kľúčovom období. Naše partnerstvo s Hondou, záväzok nášho titulného partnera Aramco a pod Andyho vedením sme na dobrej ceste stať sa majstrovským tímom. Andy má moju plnú podporu a bude mať k dispozícii všetky prostriedky, aby zvíťazil,“ odkázal kanadský miliardár.

Súvisiace články

Diskusia