logo F1online.skF1online.sk

Marko vyzýva na zmier: Máme dosť problémov

Helmut Marko a Jos Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2024

Znie to trochu zvláštne, ale Helmut Marko sa po Veľkej cene Rakúska zhostil roly hlasu rozumu v tábore Red Bullu. Samozrejme, Christian Horner sa nemohol pustiť do svojho jazdca a podobne ako v roku 2018 ho neúnavne obhajoval. Aj keď možno vnútorne sám vedel, že Verstappen v súboji s Norrisom ohýbal a obchádzal pravidlá, ako šéf musí držať obranné línie pevne zovreté. Helmut Marko však zvolil odlišnú rétoriku.

Poradca Red Bullu je možno jediným mužom v garáži tímu, ktorý môže kritizovať Maxa Verstappena. Horner to nemôže urobiť jednak z pozície šéfa tímu, ale tiež ako muž na druhej strane zákopu v „občianskej vojne“ v Red Bulle. Marko je najbližším spojencom Maxa a ich vzťah je rozhodne viac ako „len“ pracovný.

Helmuta po skončení rakúskych pretekov mrzela nejedna skutočnosť. Tou prvou bola samotná kolízia, ktorej sa dalo vyhnúť. Mal Red Bull zasiahnuť? To je pri spätnom pohľade ľahké súdiť.

Nie je to však jediný problém. Rakúsky víkend odštartoval tvrdou kritikou zo strany Josa Verstappena, ktorý sa opäť pustil do Christiana Hornera. Max v tomto spore, očividne, vyhlásil neutralitu a jednoznačne si nevybral stranu. Podobne sa vyjadril aj Marko, ktorý rozhodným tónom žiada ukončenie žabomyších vojen.

„Musíme sa sústrediť na športovú stránku. McLaren je silný súper a aj keď sme si upevnili vedenie v šampionáte, podarilo sa to najmä vďaka skutočnosti, že naši súperi si navzájom pokradli body,“ vyhlásil Rakúšan pre Sky Deutschland.

„Rozhodli sme, že sa sústredíme na športovú stránku. Máme dosť problémov, na ktorých pracujeme. Aj keď je to podľa mňa súkromná záležitosť medzi Christianom a Josom, rozhodne by sme sa nemali hádať o takých malichernostiach ako predvádzacia jazda. Max jazdí na veľkej cene a práve to je najdôležitejšie,“ povedal rozumne Marko.

Ten pred niekoľkými týždňami zaujímavo vyhlásil, že on a Horner uzavreli prímerie, nie mier. Zákopová vojna tak zrejme pokračuje, aj keď sa nestrieľa. Keď je toto vojna, tak spor Verstappena staršieho s Hornerom je detská škriepka o hračku. Poriadne sa však nafúkla a nejedného napadne, či to neovplyvnilo (alebo neovplyvní) aj Maxa na trati.

„V nemčine tomu hovoríme ‚kindergarten‘. Je to celkom zbytočné a nepáči sa mi, že to preniklo na verejnosť,“ povedal Marko o spore Josa a Christiana. „V prvom rade, s Josovou osobnosťou to nie je vôbec jednoduché, zatiaľ čo Christian má problém akceptovať, že Jos je skrátka Jos. Nezmení sa a robí veci, ktoré považuje za správne. Či má pravdu, alebo nie, to už je iná otázka.“

Súvisiace články

Diskusia