logo F1online.skF1online.sk

Cunoda dostal za ostrý jazyk pokutu 40-tisíc eur. Presný význam slova nepoznal

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 6. 2024

Júki Cunoda mal po kvalifikácii čo vysvetľovať. Za svoje nevyberané výrazy vo vysielačke musel ísť ku komisárom, ktorí však jeho vysvetlenie a ospravedlnenie akceptovali len čiastočne. Uložili mu pokutu vo výške 40-tisíc eur, pričom polovicu z tejto sumy dostal na podmienku do konca roka.

Japonský pretekár je známy svojou výbušnosťou, ktorú v kokpite ventiluje vo vysielačke. Keď sa teda na konci prvej časti kvalifikácie všetci zoradili na konci boxovej uličky a zrazu sa pred neho strčil Kuan-jü Čou, Cunoda sa už nezdržal: “Títo chlapci sú *** retardovaní!”

Za tieto slová sa mal hlásiť u komisárov. Podľa vyjadrenia štvorice arbitrov v zložení Felix Holter, Johnny Herbert, Matthew Selley a Wilhelm Singer, sa Júki Cunoda hlboko ospravedlňoval a vysvetlil, že angličtina nie je jeho materinský jazyk, takže si ako Japonec neuvedomoval význam týchto slov.

Keď sa dozvedel, že sa tým mohol dotknúť zdravotne znevýhodnených ľudí, zostal “zdesený”. Pôvodne netušil, že použitý výraz má také negatívne konotácie, a uznal, že nie je vhodné ho používať. Komisári poznamenali, že “je nutné udeliť prísnu pokutu”, no prihliadli aj na spomenuté poľahčujúce okolnosti vrátane ospravedlnenia, a polovicu zo 40-tisícovej sumy mu udelili podmienečne do konca tejto sezóny.

Cunoda na sociálnych sieťach napísal: “Chcem sa hlboko ospravedlniť za to, čo som dnes povedal vo vysielačke. Nepoužil som to slovo zámerne a celkom som nepoznal jeho presný význam. Teraz už lepšie rozumiem jeho významu a veľmi sa ospravedlňujem za to, čo som povedal. Takýto jazyk tu nemá miesto, nie je tolerovaný a zaň sa ospravedlňujem.”

FIA od roku 2020 očividne pritvrdila. Max Verstappen vtedy na VC Portugalska počastoval Lanca Strolla výrazmi “retard” a “mongol”, na čo sa neskôr sťažovala mongolská vláda na pôde FIA aj OSN, keďže regulačný orgán Formuly 1 Holanďana nijako nepotrestal.

Na minuloročnej tlačovej konferencii počas víkendu v Las Vegas boli za nevhodné výrazy napomenutí Toto Wolff a Frédéric Vasseur.

Súvisiace články

Diskusia