logo F1online.skF1online.sk

Potrebujem ten nový bodovací systém, žartuje Hülkenberg

Nico Hülkenberg
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala26. 6. 2024

To je pech. Nico Hülkenberg na polovici tohtoročných pretekov obsadil jedenáste miesto a tesne prišiel o body. V Španielsku sa mu to stalo zas, čomu azda ani on sám nemôže uveriť. Smeje sa, že nový bodovací systém by mal byť čím skôr zakotvený do pravidiel.

Hülkenbergovi sa na štarte podarilo predbehnúť Sergia Péreza, ktorého v úvode pretekov celkom úspešne držal za sebou. V druhom stinte jazdil relatívne osamotený, ale desatinku po desatinke sa doťahoval na Estebana Ocona a v závere pretekov naňho začal vyvíjať tlak. Nakoniec sa mu ho nepodarilo predbehnúť, no až tak ho to nemusí mrzieť. Je totiž otázne, či by si dokázal vypracovať päťsekundový náskok, ktorým by vykompenzoval penalizáciu za prekročenie maximálky v boxoch.

“Vo všeobecnosti to boli pozitívne preteky, ale tak celkom to nestačilo,” zhodnotil Nico Hülkenberg. “Mali sme veľmi dobrú rýchlosť. Hlavne v poslednom stinte som dobiehal Estebana. Tlačil som na to, aby som ho dostal pod tlak. V tej fáze sme mali veľmi slušné tempo. Pokúsil som sa naňho zaútočiť, ale moje pneumatiky to začali vzdávať, takže sa mi to nepodarilo.

Zisk jedenásteho miesta vždy zamrzí, ale Haas na viac zrejme nemal. “Myslím si, že z pretekov sme vyťažili maximum. Mal som dobrý štart aj prvé kolo. Mám pocit, že toto bolo maximum.”

Zbierka jedenástych miest sa rozrastá. “Pravdupovediac si na ne ani nespomínam! Vymažú sa mi z pamäti a o pár dní si ich nahrám zas,” berie to s humorom Hülkenberg. “Potrebujem už ten nový bodovací systém! Keď o rok vojde do platnosti, možno si dám ‘preplatiť’ túto sezónu.”

Tentoraz si však za to môže aj sám, keď sa v nájazde do boxov nedostal na obmedzovač dostatočne skoro. Preto v cieli stratil až sedem sekúnd, aspoň papierovo. “Dosť tvrdo som prebrzdil. Viac, než som čakal. Brzdný balans som mal posunutý dozadu, ale v nájazde do boxov som mal predné gumy hotové.”

Čo bude s Haasom ďalej? Hülkenberg si z Kanady odnáša jednu povzbudzujúcu správu. “Mám len svoje dojmy z auta a mojou referenciou je Esteban. Bol som jasne rýchlejší ako on a dobiehal som ho, ale on stratil na Pierra desať sekúnd a pred ním boli oveľa rýchlejšie autá,” uvedomuje si nemecký pretekár, ktorý bude už čoskoro pôsobiť v Audi. “Je to pozitívne a rozhodne lepšie, než sme očakávali. Svojím spôsobom nás to povzbudilo.”

Súvisiace články

Diskusia