logo F1online.skF1online.sk

Vasseur verí, že “efekt snehovej gule” sa prejaví aj na vývoji Ferrari

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2024

Od príchodu Frédérica Vasseura do Ferrari uplynulo takmer presne poldruha roka a zmenu v manažérskom štýle cítiť vo všetkých kútoch maranellskej továrne. Súčasný šéf Scuderie verí, že v rámci tímu treba stavať na “efekte snehovej gule”, ktorý sa mu podarilo spustiť z hľadiska sebavedomia ľudí a dosahovania pokrokov.

Ferrari ukončilo minulú sezónu až na tretej priečke konštruktérskeho šampionátu, čo bol krok vzad v porovnaní s predchádzajúcou sezónou. Svojím spôsobom to bol však akýsi prechodný rok medzi dvoma obdobiami. Éra Mattiu Binotta sa skončila a Maranello začal dirigovať Frédéric Vasseur. Francúz mal na výber rovnako ako jeho predchodcovia. Napokon sa rozhodol vládnuť priateľským štýlom s cieľom povzbudzovať a podporovať, nie hrešiť a zastrašovať.

V rozhovore pre New York Times Frédéric Vasseur hovoril o tejto zmene ako o impulze, ktorý rozbehol oveľa silnejší efekt. “Je to o možnosti ísť do rizika. Ak ste sebavedomí, ak pracujete ako tím, musíte mať istotu, že nikto na vás nezačne ukazovať prstom, keď sa niečo stane. Mojou úlohou v tíme je všetkých podporovať.”

Ako na začiatku každého cyklu, aj teraz však bolo nutné najskôr urobiť pár personálnych zmien. “Museli sme spraviť pár úprav po stránke personálneho obsadenia, ale boli to dobré zmeny. Je to taký efekt snehovej gule. Ak ste sebavedomí, prijímate lepšie rozhodnutia, čo ešte viac navyše vašu sebadôveru,” pokračoval 56-ročný Francúz aj na margo vývojových rozhodnutí, ktoré teraz prinášajú svoje ovocie. Vlani bolo treba niečo pre to obetovať.

Ferrari dlhé roky trpelo, pretože jeho zamestnanci sa báli ísť do rizika. V záujme udržania si svojho miesta uprednostňovali rýchle zisky pred dlhodobými, potenciálne oveľa väčšími prínosmi. Prečo by to aj robili naopak, keď im hrozilo, že dostanú vyhadzov skôr, než sa prejaví ich práca.

Takto vštepovať strach do svojich ľudí je kontraproduktívne, ak chcete bojovať o majstrovské tituly. “Veci sa dajú celkom rýchlo postaviť aj zničiť, no zničiť niečo je jednoduchšie ako niečo vybudovať.”

Vasseur konštatuje, že pokojne by sa z neho mohol stať veľmi prísny šéf, no tento prístup nepovažuje za správny. Ani tímový duch sa nevybuduje sám. “Ja si svoju prácu robím najlepšie, ako len viem. Je to pre mňa veľmi vyčerpávajúce, ale viac než mňa to vyčerpáva každého člena tímu a každého mechanika. Myslím si, že v porovnaní s nimi som v pohodlnejšej situácii.”

“Ale aspoň môžeme pracovať v dobrej atmosfére. Pre mňa nie je o nič ťažšie ani ľahšie byť milý chlapík alebo zlý policajt. Táto práca v pozitívnej atmosfére je to najmenej, čím sa môžem poďakovať ľuďom okolo mňa za ich úsilie,” skonštatoval bývalý šéf Sauberu. “Tým netvrdím, že nechcem prijímať ťažké rozhodnutia či vystriedať ľudí, pretože sú v záujme tímu. Ale aspoň po náročných dňoch je ľahšie sa usmiať.”

Súvisiace články

Diskusia