logo F1online.skF1online.sk

Mercedes naďalej chrlí vylepšenia: Do Španielska privezie novú podlahu

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2024

Bude pokračovať rozlet Mercedesu aj na tradičnejších tratiach a v tradičnejších podmienkach? V tíme sú presvedčení, že áno. Inžinieri v Brackley v posledných týždňoch priam chrlili nové diely a plánujú v tom pokračovať aj naďalej. Aj šéf stajne Toto Wolff si pred letnou fázou sezóny verí.

Ofenzíva Mercedesu v posledných týždňoch pôsobí ako skutočné zmŕtvychvstanie. Tento tím sa v úvode sezóny trápil, vlastne sa trápil v priebehu posledných dvoch rokov. Nie prvýkrát za túto dobu však začína vidieť svetlo na konci tunela. Inžinieri nasadzujú vylepšenia ako na bežiacom páse a tie sa osvedčujú.

Mercedes investoval veľa úsilia do vývoja nového predného krídla, ktoré sa stalo symbolom kanadskej obrody. Uvidíme, či sa na to tímu podarí nadviazať, ale z jeho vnútra sa šíri veľká vlna optimizmu a podľa medializovaných informácií bude mať v Barcelone premiéru nová podlaha. „Určite si myslím, že od Imoly sme urobili správne kroky a nasadili sme na auto diely, ktoré fungovali, čo nás v posledných rokoch trochu trápilo,“ povedal Wolff.

„Teraz to vyzerá, že s naším smerovaním dokážeme zlepšovať výkonnosť každý víkend. Nové diely, ktoré by nám mali pomôcť, máme pripravené aj do Barcelony. Pevne teda dúfam, že budeme pokračovať na tejto pozitívnej trajektórii,“ dodal.

V posledných týždňoch sa toho veľa nahovorilo o prednom krídle Mercedesu, ktoré prešlo zásadnými zmenami, ale podľa Wolffa je za tým oveľa viac. „Keď niekedy prinesiete veľmi viditeľné diely, ako napríklad karosériu alebo predné krídlo, hovorí sa práve o tých ako o dôvodoch pozitívnych zmien vo výkonnosti,“ povedal Rakúšan.

„Pravda je však taká, že v posledných troch pretekoch sme priniesli obrovské množstvo nových dielov, viditeľné i neviditeľné pri vonkajšom pohľade, ktoré prispeli milisekundami k zlepšeniu výkonnosti. Myslím si, že práve tieto drobné zisky prinášajú pozitívny efekt. Stojí za tým obrovské úsilie celej továrne. Teraz sa kolieska začali poriadne hýbať,“ hovorí Wolff spokojne.

Čo však konečný výsledok? Veď Mercedes skončil na treťom a štvrtom mieste v pretekoch, ktoré mohol a mal vyhrať. Boss stajne však v čase novej vlny optimizmu zjavne odmieta akékoľvek negatívne postoje a kanadské preteky vníma ako úspech.

„Tretie a štvrté miesto je pozitívny výsledok, keď si uvedomíme, z akej diaľky sme sa prepracovali až sem. Tretie a štvrté miesto sú oveľa lepšie pri pohľade na naše predchádzajúce preteky,“ pripomína Wolff.

„Jazdci si však mysleli, že z toho mohli dostať viac, pretože sme sa mohli posunúť o jednu alebo dve priečky vyššie. Preto sa tu objavuje akýsi negatívny pocit. Keby ste im však pred štartom víkendu ponúkli tretie a štvrté miesto, pravdepodobne by to vzali,“ dodal šéf Mercedesu.

Súvisiace články

Diskusia