logo F1online.sk

Hermann Tilke pripraví „vzrušujúci dizajn“, sľubujú saudskí promotéri

Saudská Arábia, Džidda
© F1 Experiences
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 11. 2020

Novým podujatím v kalendári Formuly 1 bude v roku 2021 Veľká cena Saudskej Arábie. V druhom najväčšom meste krajiny Džidde, na brehu Červeného mora, vyrastie úplne nový mestský okruh. Trať vyjde z pera známeho architekta Hermanna Tilkeho a promotéri už teraz sľubujú, že dizajn bude vzrušujúcim dielom.

Tilke je zrejme najznámejší architekt sveta motoršportu. Na druhú stranu sa mnohé návrhy tohto Nemca nestretli s nadšením zo strany fanúšikov, hoci na jeho obhajobu treba dodať, že dizajn trate ide ruka v ruke s požiadavkami a obmedzeniami od promotérov. Tilkeho tak čaká v Saudskej Arábii veľká výzva, keďže panujú obavy, že v Džidde vznikne ďalší mimoriadne nepopulárny „tilkedrome“.

„Vzhľadom na obmedzený čas, ktorý máme k dispozícii, sme sa rozhodli osloviť priamo Tilkeho,“ povedal prezident Saudskoarabskej automobilovej federácie princ Chálid bin Sultán Ál Faisal. „Potrebujeme pracovať veľmi rýchlo a jedná sa o pouličný okruh, takže nezačíname úplne od nuly. Chceme teda niekoho, kto má skúsenosti s pouličnými okruhmi.“

„Dizajn je z osemdesiatich percent hotový, úzko spolupracujeme s F1, Rossom Brawnom a jeho ľuďmi a takisto s Tilkem. Nechceme, aby to boli len ďalšie preteky. Chceme niečo špeciálne, niečo odlišné a chceme tie najlepšie preteky,“ povedal Faisal.

A Tilke skutočne má skúseností s mestskými okruhmi na rozdávanie. Stál za zrodením okruhov vo Valencii, Singapure, Baku, Hanoji a ďalších.

„Cieľom je pripraviť vzrušujúce preteky, nechceme žiadnu nudu bez predbiehania. Robíme všetko, aby sme priniesli vzrušujúcu šou. Chce to niečo špeciálne, chce to niečo rýchle a robíme pre to všetko.“

„Môžem vám povedať, že to nebudú nudné preteky. Našim úmyslom je pripraviť strhujúcu šou s množstvom predbiehania. Radi sledujeme podujatie v Monaku, je to krásne, no z pretekárskeho pohľadu to bez predbiehania nie je také pútavé,“ povedal Faisal.

„Pre nás je hlavné pripraviť pouličné preteky v krásnom prostredí, no zároveň napínavé. Na splnení tejto úlohy úzko pracujeme s Tilkem a Formulou 1. Veríme, že sa nám to podarí.“

Súvisiace články