logo F1online.sk

Williamsová: Určite by sme chceli, aby meno Williams v F1 zostalo

Claire Williamsová
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala29. 5. 2020

Minuloročná trinásťmiliónová strata, zhoršujúce sa výkony, predĺženie platnosti súčasných pravidiel, odchod dôležitých sponzorov. Toto všetko dohnalo Williams k zúfalému kroku, a teda prakticky ponúknuť historickú stajňu na predaj. Hoci sa rodina Williamsovcov usilovala udržať tím vo svojich rukách, teraz je jeho budúcnosť nejasná. Claire Williamsová dúfa, že všetko nakoniec dobre dopadne a meno Williams z Formuly 1 nezmizne.

“Frank kládol vždy na prvé miesto tím, biznis a našich ľudí. Presne to robíme aj teraz,” okomentovala dnešné správy Claire Williamsová s dôrazom na to, že “nedošlo ku žiadnemu prepúšťaniu”. Najdôležitejšie je podľa nej zabezpečiť fungovanie tímu, a to prostredníctvom investícií tretích strán.

Frank Williams dlho držal tím pri živote a nedal dopustiť na to, aby došlo k jeho predaju. Hoci dnes nemá na všetko dosah, podľa jeho dcéry s celým procesom súhlasí. “Frank vždy vie o každom rozhodnutí a podporuje ho. Chce zabezpečiť budúce úspechy tímu a rozumie tomu, že teraz je ten správny čas hľadať vonkajšie zdroje.”

Čo vlastne naštartovalo iniciatívu spustiť proces predaja tímu? O nelichotivých číslach na bankových účtoch vieme už dlho, zhoršila ich pandémia natoľko, že po balansovaní na hrane noža prišiel pád?

“Neexistuje jeden konkrétny faktor, ktorý by viedol k tomuto rozhodnutiu,” vysvetľuje. “Už mesiace podnikáme kroky, aby sme Williams dostali do čo najlepšieho finančného, a teda aj výkonnostného stavu. Ide len o ďalší krok na tejto ceste. Nie je tu jedna vec, ktorá by bola za všetko zodpovedná, ide o množinu faktorov, ktoré nás priviedli k takémuto rozhodnutiu.”

Z vyhlásenia Williamsu vyplýva, že tím je otvorený všetkým možnostiam od menšinového cez väčšinový až po kompletný predaj stajne. Táto otázka by podľa Williamsovej mala byť zodpovedaná “v najbližších troch alebo štyroch mesiacoch,” no ubezpečila, že “na celý zvyšok roka máme dostatočné zdroje. Verím, že zoženieme potrebné investície,” uviedla na margo toho, či skutočne hrozí koniec Williamsu a jeho prechod do iných rúk.

No keby k tomu skutočne došlo… “Zatiaľ je príliš skoro na hypotézy o tom, ako by sa tím mal alebo nemal volať. Myslím si, že rodinu Williamsovcov by určite potešilo, keby meno Williams vo Formule 1 zostalo. Určite to neznamená, že táto stajňa nebude v najbližších rokoch pretekať.”