logo F1online.sk

Ocon po roku mimo F1: Návrat bol ťažší, než som čakal

Esteban Ocon
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala13. 11. 2020

Vrátiť sa späť do kolotoča Formuly 1, hoci aj po krátkej ročnej prestávke, býva náročné. Ak sa jazdcovi predsa len podarí nájsť si sedačku, čo už samo o sebe je potešujúce, tak návrat do stopercentnej formy vie zabolieť. Tento rok sa o tom presviedča Esteban Ocon.

Esteban Ocon prišiel o svoje miesto vo Force Indii po sezóne 2018. Nasledovalo hluché obdobie, ktoré sa Ocon snažil preklenúť ako rezervný a testovací jazdec Mercedesu. A hoci Toto Wolff ubezpečoval, že Ocon strávi veľa času na simulátore a Mercedes sa oňho bude príkladne starať, aby bol na návrat pripravený, nepodarilo sa to.

Po prvých trinástich podujatiach ročníka Ocon prehráva interný súboj s Danielom Ricciardom na body 40:95. V posledných týždňoch sa postupne vracia do formy, ale v úvode sezóny bol pomerne nevýrazný.

“Po tom mojom roku preč som si myslel, že mi zaberie len trochu času, kým sa vrátim do formy, kým sa poriadne usadím v tíme,” uviedol pre motorsport.com Esteban Ocon. “Ale trvalo to dlhšie, než som čakal.”

“No a keďže sme mali takú nahustenú sezónu, nemali sme veľa času rozoberať preteky, rovno sme šli na ďalšie. Tak to pri týchto trojičkách bolo. Nemali sme čas všetko podrobiť analýze a poučiť sa z toho, aplikovať tie nové veci. Mali sme na to len dva dni a potom sme sa vrátili späť do boja.”

“V poslednom čase sú moje výkony v kvalifikácii lepšie. Som bližšie k tomu, kde by som podľa mňa mal byť. Niektoré veci môžu byť stále lepšie, ale celkovo som teraz, ku koncu sezóny, oveľa spokojnejší ako na jej začiatku,” konštatuje šampión GP3 z roku 2015.

Problém bol podľa Ocona aj v tom, že sa s tímom ešte dobre nepoznal. Inžinieri nevedeli, čo presne od auta chce, a on sa po roku voľna musel tiež najskôr oťukať. “V úvode tohto roka sme si nerozumeli — moja strana garáže a ja. Nepracovali sme ako jeden.”

“Teraz je to oveľa lepšie, už si rozumieme o poznanie viac. Keď to využijeme pri nastavovaní auta, tak je to veľký pokrok. Nuž a pomohlo mi aj to, že som toho odjazdil viac. Celkovo sa cítim pohodlnejšie,” dodal spokojnejší Francúz.

Súvisiace články