logo F1online.skF1online.sk

Vowlesovo proroctvo na rok 2026: Nikto sa nedostane na hmotnostný limit

James Vowles
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 6. 2024

Aj v treťom roku nových technických pravidiel pokračuje diskusia o hmotnostnom limite. Aj keď sa väčšina tímov dostala na pravidlami požadované minimum už v priebehu sezóny 2022, viaceré zmeny konceptov a šasi dostalo niektoré stajne stredu poľa do značne nekomfortnej pozície aj v tomto roku. Patrí k nim aj Williams, ktorého šéf James Vowles si myslí, že hmotnosť bude patriť k ťažiskovým témam aj po zavedení nových pravidiel v roku 2026.

Aj keď to bude znieť neuveriteľne, pre mnohé problémy pri vývoji nového šasi odštartoval Williams túto sezónu s enormnou nadváhou. Sám Vowles neskôr priznal, že išlo až o štrnásť kíl, čo je na trati o priemernej dĺžke strata viac ako štyri desatiny sekundy na kolo. Inžinieri tímu intenzívne pracujú na náprave a už hlásia prvé úspechy.

Nedá sa pritom povedať, že by FIA nastavila hmotnostný limit zvlášť prísne. Dokonca sa uvažovalo o dodatočnom znížení, ale to tímy odmietli. V roku 2026 však budú tvorcovia pravidiel radikálni a minimálnu hmotnosť nastavia tak prísne, že podľa Vowlesa bude takmer nereálne, aby ju niekto splnil na začiatku nového cyklu pravidiel.

„Myslím si, že v roku 2026 sa Williams dostane na rozumnú hodnotu,“ povedal trochu neurčito šéf stajne z Grove pre Motorsport.com. „Pravidlá pre rok 2026 sú však veľmi zaujímavo nastavené. Nízka hmotnosť bude skrývať zisky, aké nenájdete v žiadnom inom šampionáte, pretože ide o strašne nízke číslo. Nemyslím si, že niekto splní hmotnostný limit.“

„To je však len jedna strana mince. Stále sa totiž musíme sústrediť na to, aby sme prišli s autom, ktorému môžeme systematicky zvyšovať prítlak a udržiavať ho na konkurencieschopnej úrovni. Presne o to sa musíte usilovať,“ dodal Vowles.

Ten pomaly premieňa Williams na svoj obraz. Iste, tím nezačal túto sezónu najlepšie, ale hmotnosť sa dá znížiť pomerne rýchlo a skrýva obrovské zisky. Stajňa z Grove by sa tak podobne ako vlani mohla zaradiť medzi skokanov roka. Ani v takom prípade sa však nedostane zo stredu poľa, čo Vowlesovi rozhodne nestačí.

„V tejto spoločnosti nie som spokojný ani s jednou oblasťou. Ani jedna nedosahuje majstrovskú úroveň. Je to odvážne tvrdenie, ale zároveň pravdivé. Máme tu veľa vecí, ktoré musíme vyriešiť a napraviť,“ vyhlásil Vowles.

„Od začiatku som hovoril, že sa vydáme na cestu. Preto je to také zložité a preto je Formula 1 taká výnimočná. Jedného dňa sa však dostaneme do cieľa. Hmotnosť nás v súčasnosti bije po tvári, ale to nie je náš hlavný problém,“ dodal šéf Williamsu.

Súvisiace články

Diskusia