logo F1online.skF1online.sk

Williams sľubuje “výrazné” výkonnostné zisky, predstaví ich v ďalších týždňoch

Alex Albon
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala30. 5. 2024

Williamsu sa konečne podarilo získať prvé body v sezóne. Britský tím dúfa, že VC Monaka bude predstavovať podobný obrat ako vlani Kanada, po ktorej sa začali sypať body v priemere každý druhý víkend. Aj keď berieme do úvahy aktuálnu výkonnosť monopostu FW45, nie je to nereálne. Na ceste je viacero balíčkov noviniek.

Úvod do roka 2024 bol pre Williams ako zo zlého sna. Nepripravené náhradné šasi a množstvo nehôd spôsobilo stajni zbytočné starosti, ale v Monaku konečne prišla za tvrdú prácu odmena. “Ja pevne verím v momentum, ktoré môže byť pozitívne aj negatívne. Takýto výsledok potrebujete, aby všetci zdvihli hlavy a verili, že sme na správnej ceste,” hovorí vo videu Williamsu jeho šéf James Vowles.

V Grove veria, že už tú správnu cestu našli a konečne popri nej nájdu aj prvé ovocné stromy. Potenciál na zlepšenie je totiž veľký. Aj keby inžinieri zabudli na aerodynamiku či jazdné vlastnosti, už len vďaka odľahčeniu auta sa môžu dostať do pravidelných bojov o body.

Hmotnosť je pre monopost s označením FW45 veľký problém. Ak by sa Williamsu podarilo celkom odstrániť svoju 15-kilovú nadváhu, okamžite by získal v priemere 0,45 sekundy na kolo. James Vowles prezradil, že na niektorých okruhoch je to až šesť desatín na kolo, ale zato v Monaku je penalizácia len polovičná.

“Máme množstvo dôvodov na optimizmus,” povzbudzuje svoj tím Vowles. “Na ceste je obrovské množstvo výkonu. Čaká nás dlhá sezóna a stále sme len na jej začiatku. Teraz musíme stavať na súčasných základoch a v továrni pochopiť, čo sme za týchto okolností urobili zle. Ani tento víkend sme všetko neurobili správne, ani počas prvých pár pretekov. Chápeme však, v čom sa vieme do budúcna zlepšiť.”

“Pred nami je Kanada, kde sa dočkáme opäť ďalšieho výkonu k dobru. V priebehu nasledujúcich šiestich pretekov sa máme na čo tešiť. Zachováme si tento pozitívny rozbeh a budeme sa starať o to, aby sme výkon ukázali aj na trati,” hľadí dopredu bývalý hlavný stratég Mercedesu.

Jedna lastovička leto nerobí, uvedomuje si Vowles, ale zároveň podotýka, že tá lastovička je predsa len predzvesťou blížiaceho sa leta. “Jeden výsledok nepovažujem za obrat, ale poskytne vám základ, z ktorého sa môžete odraziť.”

“Myslím si, že na nasledujúcich veľkých cenách v našom podaní uvidíte aj kolísanie výkonov, keď budeme na auto pridávať viac a viac výkonu. Máme však dobrý odrazový bod,” dodáva šéf stajne. “Nie sme tu ani na to, aby sme skončili v šampionáte na ôsmom mieste, ale je na nás dobehnúť Haas a potom zistiť, čo ešte vieme dosiahnuť. Je to ťažká úloha, ale podľa mňa realistická.”

Súvisiace články

Diskusia