logo F1online.skF1online.sk

Hamilton o kvalifikáciách: Pracujem na tom, ale nezožieram sa tým

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2024

Lewisovi Hamiltonovi tento rok kvalifikácie vôbec nevychádzajú a svojho tímového kolegu poráža len sporadicky. Na výkony sedemnásobného majstra sveta to nevrhá dobré svetlo. Ubezpečuje, že na sebe stále pracuje, aj keď v noci pre to rozhodne nemá problém zaspať. Všetko si vraj vynahrádza v nedeľu.

Lewis Hamilton a George Russell boli v roku 2023 najvyrovnanejšou jazdeckou dvojičkou v kvalifikáciách. Interné meranie síl sa skončilo vyrovnaným pomerom 11:11. Hamilton však po oznámení odchodu do Ferrari nedokázal nadviazať ani na minulý rok a po siedmich pretekoch prehráva tenisovým výsledkom 6:1.

Doposiaľ sa len Nicovi Rosbergovi v roku 2014 podarilo poraziť Lewisa Hamiltona v kvalifikáciách. Čo sa deje? Britský jazdec musel vo štvrtok odpovedať aj na nepríjemné otázky. “Netvrdil by som, že to nie je priorita, ale naša priorita je zlepšiť sa počas víkendu všade. Najmä koncom posledného roka a tento rok máme dosť zlé soboty. Budem na tom naďalej pracovať. Zatiaľ som sa v tomto smere nedostal do dobrej formy.”

“Zostáva nám ešte veľa pretekov, aby sme to vyriešili. Je ešte dosť času odstrániť všetky nedostatky v mojich výkonoch a vo výkonoch monopostu. Príliš sa tým však nezožieram. Stále predvádzam slušné výkony v pretekoch. Našťastie sa na ne zatiaľ môžem spoľahnúť,” nevidí to tak tragicky sedemnásobný šampión.

Je ľahšie sa vysporiadať s nelichotivou bilanciou aj kritikou, keď už dávno viete, že o rok budete pretekať v Scuderii Ferrari. Dovtedy sa zrejme dočkáme ešte viacerých situácií, keď Hamilton bude pôsobiť uvoľneným až ľahostajným dojmom.

To by však nemalo súvisieť s Hamiltonovou “domácou” veľkou cenou v Monaku. Ako už naznačil George Russell, charakter okruhu by mohol zakryť nedostatky monopostu, čo je skvelá správa pre strieborné šípy.

Okrem toho Hamilton cíti, že s Mercedesom W15 sa v Monaku bude jazdiť lepšie než s jeho predchodcami. “Pre tento víkend nemáme žiadne vylepšenia. Náš balík sme rozdelili medzi posledné dva preteky. Sem sme si priniesli balík na maximálny prítlak, ktorý tu má každý, a zdokonalené krídlo.”

“Inak nevieme, ako na tom budeme tento víkend. Rozhodne však cítim väčšie vzrušenie oproti predchádzajúcim dvom monopostom, ktoré neboli nič moc. Toto auto je na dobrej ceste, takže azda to tu bude oveľa lepšie ako vlani,” živí nádej pred štartom víkendu.

Súvisiace články

Diskusia