logo F1online.skF1online.sk

Rodina Michaela Schumachera vyhrala súdny spor s nemeckým magazínom

Michael Schumacher
© F. Crippa/Wikipedia Commons (CC BY 2.0)
Milan Kubala
Milan Kubala23. 5. 2024

Už je to viac ako rok odo dňa, keď nemecký magazín Die Aktuelle zverejnil kontroverzný “rozhovor” s Michaelom Schumacherom. Za vymyslené interview, ktoré v skutočnosti vygenerovala umelá inteligencia, bola rodina pripravená vydavateľa žalovať. Súdy už dospeli k rozhodnutiu. Magazín je povinný zaplatiť odškodné vo výške 200-tisíc eur.

Vo vydaní z 15. apríla 2023 sa magazín Die Aktuelle chválil “svetovou senzáciou”: Michael Schumacher vôbec prvýkrát po nehode na lyžovačke poskytol médiám rozhovor. Čitatelia si na ôsmej strane mohli prečítať o tom, ako sa zmenil život Michaela Schumachera či ako vyzerala jeho liečba. Všetko pod titulkom “exkluzívny rozhovor”, ktorý sľuboval, že neprinesie žiadne “polovičaté vety od priateľov, ale odpovede priamo od neho! Od Michaela Schumachera!”.

Obsah celého článku však vznikol s pomocou služby založenej na umelej inteligencii, ktorá odpovedá na otázky užívateľov v mene rôznych známych osobností.

Po obrovskej spŕške kritiky sa magazín rozhodol vyhodiť šéfredaktorku Anne Hoffmanovú a výkonná riaditeľka spoločnosti Funke Magazines Bianca Pohlmannová, do ktorej portfólia patrí aj Die Aktuelle, sa ospravedlnila za “nechutný” článok.

Manažérka Michaela Schumachera Sabine Kehmová vo štvrtok potvrdila pre agentúru AP, že súdny proces sa skončil. Podľa dostupných informácií sieť magazínov Funke je povinná vyplatiť odškodné vo výške 200-tisíc eur. Kehmová rozhodnutie súdu bližšie nekomentovala.

Rodina naďalej chráni súkromie Michaela Schumachera a médiám neposkytuje žiadne informácie, no aj napriek tomu sa v nich so železnou pravidelnosťou objavujú články o jeho “aktuálnom” stave. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že Schumacherovci by rôznym špekuláciám predišli, keby verejnosti poskytli viac informácií.

Rodinný právnik Felix Dam však pred časom vysvetlil, že týmto krokom by sa už z mediálneho kolotoča nedostali. “Je to o ochrane súkromných vecí. Zvažovali sme, či by bolo správne zverejniť finálnu správu o Michaelovom zdraví, no v tom prípade by to nemalo konca. Neustále by sme museli zverejňovať aktualizácie a už by nebolo v moci rodiny, kedy by sa skončil záujem médií.”

Súvisiace články

Diskusia