logo F1online.skF1online.sk

Existuje dôvod, prečo sa jazdci trápia v Red Bulle, hovorí Pérez

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 5. 2024

Formula 1 je neúprosným prostredím, kde prežijú len tí najsilnejší a najodolnejší. Potrebujete nielen pretekársky talent, ale tiež psychické predpoklady, aby ste zvládli tlak a náročné situácie. Nikto o tom nevie viac než Sergio Pérez, ktorý v posledných rokoch čelí tej najväčšej výzve – Maxovi Verstappenovi.

V Red Bulle sa už spálilo niekoľko pilotov. Muži ako Pierre Gasly či Alex Albon však neboli žiadni neschopáci, ktorí by do F1 rýchlo prišli a potom z nej aj odišli. Napriek neúspechu v Red Bulle sa dokázali presadiť a dnes si užívajú status rešpektovaných pretekárov. Prečo však neuspeli po boku Maxa Verstappena?

„Nebolo by fér, keby som hovoril za druhých jazdcov, ale existujú dôvody, prečo to v Red Bulle nesadlo každému,“ povedal Pérez. „Byť Verstappenovým tímovým kolegom je nesmierne pikantné. Som si istý, že keby som mal iného tímového kolegu, tak by som sa častejšie dokázal predviesť.“

„Na druhej strane, toto je fantastická výzva. Max je najlepší jazdec, je komplexný a takmer nerobí chyby. Je skvelé, keď máte takého tímového kolegu, pretože viete, že musíte tlačiť až na hranu a zajazdiť perfektný víkend, keď ho chcete poraziť,“ dodal mexický pretekár.

Ten sa udržal v tíme oveľa dlhšie ako Pierre Gasly alebo Alex Albon, ale to nevyhnutne neznamená, že je z nich najlepší. Na jednej strane tu máme faktor dominancie Red Bullu, ktorý v rokoch 2018 až 2020 neplatil, ale hlavne sa tím zjavne poučil. Christian Horner a Helmut Marko teraz nemajú vôbec istotu, že s iným jazdcom to bude lepšie.

Podľa slov Péreza je psychika najdôležitejšou zložkou pri súboji s Verstappenom. Keďže vás poráža v podstate víkend čo víkend, musíte zostať „mentálne silný“, aj keď samotný mexický pretekár priznáva, že to nie je vždy ľahké.

„Ak sa trápite na trati a máte tímového kolegu ako Max, ktorý doručuje výsledky víkend čo víkend, dostanete sa do začarovaného kruhu. Neustále študujete nastavenie auta, aj keď tam sa už pravdepodobne veľa neskrýva. Musíte však zresetovať a zostať mentálne silný, pretože niekedy to môže byť veľmi ťažké. V Red Bulle skrátka potrebujete mentálnu odolnosť,“ skonštatoval Pérez.

Súvisiace články

Diskusia